Scene incredibile! Clujenii au stat și noaptea la automatele de reciclare, atrași de cei 50 de bani - FOTO


Clujenii au ajuns să stea și noaptea la automatele de reciclare pentru a încasa cei 50 de bani pe un articol predat. În luna septembrie a fost o primă campanie a unui supermarket, iar între 27 septembrie - 3 octombrie a urmat altă campanie, organizată de alt lanț de magazine.

Poți aduce sticle, pet-uri și doze de aluminiu, iar noi iți oferim 50 bani sub formă de voucher de cumpărături pentru fiecare recipient adus la unul dintre aparatele de colectare selectivă din parcarea magazinului”, se arată în anunț.

Ei bine, se pare că unii s-au pregătit de luni de zile și au adunat de peste tot sticle, pet-uri și doze de aluminiu, în așteptarea acestui moment. Au fost cozi interminabile atât ziua, cât și noaptea, semn că programul promis de guvern și care trebuia să funcționeze încă din ianuarie 2023 este necesar. 

Acum este clar că, din momentul în care se va plăti peste tot 50 de bani pentru un articol predat spre reciclare, am putea vedea la o campanie de colectare din natură a sticlelor, pet-urilor și a dozelor de aluminiu, adică un mediu mai curat. 

384535248_155710020944352_3007736800062282275_n.jpg

384537078_3639474199706308_2256977528135325447_n.jpg

Despre program s-a vorbit din 2020, iar după multe amânări s-a spus că va funcționa din 30 noiembrie. Pentru că nu reciclăm, România riscă amenzi uriașe din partea Curţii Europene de Justiţie.

Sistemul de Garanție Returnare urmează să fie al doilea ca mărime din Europa, după cel din Germania. Prin intermediul acestuia ar fi trebuit ca, până în 2025, să colectăm 77% dintre PET-urile aflate pe piață. Ținta a fost stabilită la nivel european. Deși trebuia să devina funcțional anul trecut în octombrie, a fost amânat până pe 30 noiembrie 2023. Acum RETURO, administratorul sistemului, cere o nouă păsuire.

Gemma Webb, CEO RetuRO: „Am identificat că avem nevoie de 17 centre de sortare. Inițial credeam că ajung șase, dar după înregistrarea tuturor comercianților și producătorilor în noul sistem IT pe care l-am implementat în ultimele luni, am identificat că cele șase centre de sortare nu sunt suficiente pentru România. Noi credem că o lansare prematură a Sistemului de Garanție Returnare va periclita încrederea în sistem pentru toți cei implicați, de la producători, importatori, comercianți și consumatori”.

RetuRO este format din mai mulți acționari privați, dar participă și statul român, care are 20% din acțiuni prin Ministerul Mediului.

Când va fi implementat sistemul, vom plăti în plus cu 50 de bani pentru recipientele din sticlă, plastic și metal, până în trei litri. Ca să ne recuperăm această garanție, trebuie să ducem ambalajele în punctele de returnare, organizate în magazine. În schimbul unul pet, de exemplu, vom primi pe loc un bon în valoare de 50 de bani, pe care îl folosim în magazin, sau putem să cerem contravaloarea acestuia la casă.

Automatele vor scana și vor recunoaște ambalajele de băuturi cu volume până la trei litri. Acestea vor avea pe etichetă un logo și un cod de bare specific. Aparatele vor afișa mesaje care să anunțe consumatorul dacă ambalajele sunt acceptate sau, din contră, dacă sunt probleme cu forma sau codul de bare.


Comentarii Facebook