Șase liceeni din Cluj au creat o aplicație pentru biciclete electrice de închiriat: „Avem o viziune mai vestică”


Un grup de tineri ambițioși din Cluj și-a propus să convingă românii să renunțe la mașini și în schimb să folosească bicicletele. Dar nu orice fel de biciclete, ci unele electrice. 

Mihai Deaconu și Darius Timar, de la Liceul Teoretic „Avram Iancu” și Marc Vana și Andrei Cherecheș de la Colegiul Național „Emil Racoviță”, împreună cu alți doi colegi,  au reușit să creeze o aplicație pentru închirierea bicicletelor electrice. 

Cei șase s-au întâlnit la un eveniment, în cadrul căruia au avut ocazia să creeze o biciletă, dar nu orice tip de bicicletă, ci una electrică, propusă pentru a îmbunătății sistemul de mobilitate urbană. 

„Avem o viziune mai vestică”

Am compus un network de bikesharing, competitiv pentru trotinetele de acum, avem o viziune oarecum mai vestică, dorim să aducem bicicleta pe străzile din România, pentru că sunt mult mai practice, mai sigure și mai vizibile față de o trotinetă, spre exemplu”, spune Mihai, elev la Liceul Teoretic „Avram Iancu”. 

Bicicletele se pot folosi doar împreună cu o aplicație, creată tot de cei patru adolescenți, numită „Dash” care comunică în timp real locația în care se află o anumită bicicletă, recunoscută de aplicație după un cod unic. Plata se face tot prin aplicație. Aplicația poate fi descărcată deja și urmează să o vedem în Playstore și Appstore. „Marea majoritate a costurilor au fost susținute de mentrul nostru, iar unele costuri mai micuțe le-am acoperit noi”, a explicat Mihai Deaconu. 

Tinerii sunt siguri că proiectul lor va fi implementat cât de curând, pentru început, în Cluj urmând ca pe parcurs acesta să ia amploare în toată țara. „Încă nu am vorbit cu autoritățile, dar vom face și aceste demersuri pentru a începe implementarea proiectului nostru”, a explicat Marc Vana, elev la Colegiul Național „Emil Racoviță”. 

Cu ce vin nou pe piață

Diferența dintre bicicleta noastră și ceea ce există deja pe piață, este aceea că bicicleta noastră nu are ‘stație’, fiind mult mai conveniente pentru utilizatori. Practic o poți lua de oriunde și o poți parca oriunde în oraș”, a mai spus Mihai Deaconu. 


Comentarii Facebook