SALINA TURDA. Roata panoramică s-a rupt. Turiștii sunt blocați - UPDATE: Roata e moștenire de la Elena Udrea

 

Roata panoramică de la Salina Turda s-a rupt și s-a înclinat cu 25 de grade.

 

Angajatii de la Salina Turda relatează că roata panoramică era plină cu turiști, în jurul orei 16.00, când a avut loc incidentul. 

 

Roata panoramică s-a desprins din suporții ei, care s-au rupt și au provocat înclinarea roţii.

 

Acesta este al doilea incident de acest gen în ultimele luni. Se pare că reparaţiile făcute au fost de slabă calitate, a declarat unul dintre angajaţi Salinei Turda.

 

Directorul Salinei Turda, Maria Simona Baciu, a închis Salina după acest incident și s-a asigurat că presa nu este lăsată să intre, precizează aceeași sursă.

 

ISU Cluj a primit un apel despre acest incident prin 112 și a trimis mai multe ambulanțe SMURD la Salină. ”Este o solicitare că roata s-a oprit. Sunt două persoane care nu se pot elibera singure. Am trimis o ambulanţă SMURD si un echipaj de salvare la înălţime. Este vorba de două persoane blocate la înălţime”, a declarat căpitanul Andrei Biriş, de la ISU Cluj.

 

Salina Turda a fost amenajată din fonduri europene, fiind inaugurată chiar de ministrul Turismului de atunci, Elena Udrea. 

 

Roata în valoare de 180.000 de euro a fost cumpărată de la compania ungară Şodin Park și montată de Trustul de Instalaţii Montaj şi Construcţii (TIM) Cluj.

 

Utilajul nu a fost dat în folosință la inaugurarea Salinei Turda, în 21 ianuarie 2010, pentru că nu a fost autorizat de ISCIR, din cauza unei defecţiuni minore în timpul verificărilor de exploatare.

 

În timpul testelor s-a observat că o grindă de susținere s-a îndoit din cauza deschiderii uşii de la una dintre cabinele care transportă persoane.

 

Astfel că, Elena Udrea, la inaugurarea Salinei din luna ianuarie, nu a putut da în folosință și roata panoramică, pornită numai după câteva luni. 

 

Salina Turda a fost modernizată pentru 5,8 milioane de euro, în principal din fonduri europene.

--------------

UPDATE

 

Conducerea Salinei Turda precizează că patru turisti străini au rămas blocați timp de 20 minute in Roata panoramica din Salina Turda, la o înălțime de circa 4 metri. 

 

Reprezentații Salinei Turda susțin că roata panoramică este autorizata ISCIR și prezintă siguranță. 

 

S-a deplasat o gondolă, iar eu am oprit roata, pentru că exista riscul ca la coborâre să se spargă un geam. Ăsta era singurul risc! Nu exista nici un risc pentru persoane, care au fost în siguranță. Nici nu s-a pus problema să cadă roata panoramică! Nu are cum, pentru că este asigurată în acest sens. Puteam să-i dau și eu pe oamenii aceia jos, cu o scară, însă s-a respectat procedura de intervenție în astfel de cazuri, conform protocolului. Erau niște turiști ruși. N-a fost nici o problemă cu ei”, a comentat Ioan Mureșan, angajatul Salinei care era la roata panoramică în acel moment, citat de Turda News.

 

Site-ul local susține că nu s-a blocat accesul presei, pentru că Salina Turda își termina programul la ora 17.00, deci nimeni nu mai avea acces oricum. 

Comentarii Facebook