Să nu UITĂM să ne cinstim bătrânii! O bunică de 100 de ani din satul clujean Borzești a fost sărbătorită de toată lumea - FOTO


Locuitorii satului Borzești, comuna Iara, au sărbătorit-o sâmbătă, 29 iulie, pe Deaș Valeria, la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani, la locuința acesteia din sat. 

A fost un eveniment de suflet pentru satul nostru și îi mulțumim lui Dumnezeu ca ne-a dat o asemenea bucurie. Dânsa s-a născut la 28 iulie 1923 în satul Borzești, având ca părinți pe Borza Vasile (Vasilie a Roșchii) și Ana. A absolvit 4 clase la școala din Borzești, iar apoi a mai făcut 3 clase la școala din Iara, mergând peste dealuri prin Măgura Ierii și Surduc. Construcția casei din sat a fost realizată de tatăl acesteia în anul 1938. După ce s-a întors de pe front, Deaș Alexandru s-a căsătorit cu doamna Deaș Valeria, rezultând 2 copii: Nastasiea (Sâia) și Eugen (Nucu)”, a relatat Lung Florin - fiu al satului Borzesti.

20230729_131051.jpg

Valeria Deaș a trecut prin greutățile războiului, când a trăit ascunsă în pivnița casei. 

Dânsa a trecut prin multe greutăți de-a lungul vieții, cum ar fi cel de-al doilea Război Mondial, când împreună cu familia ei (inclusiv cu fiica dânsei născută, Maria) au fost nevoiți să se ascundă în pivnița casei din sat de frică, iar bucatele au fost îngropate în grădină.

Pierderea soțului Deaș Alexandru și a unuia dintre copii, Eugen, dar și trecerea printr-o boală, au fost alte momente dificile, dar dânsa nu și-a pierdut niciodată încrederea și speranța în Dumnezeu, fiind obișnuită de mică să meargă la biserică. Dumnezeu i-a rânduit pe fiica sa iubitoare, Sâia, să aibă grijă de dânsa, fiind și cadru medical si ajutând-o să ajungă la această bornă de 100 de ani”, a mai spus Florin Lung. 

20230729_133300.jpg

Locuitorii din Borzești se mândresc cu bunica satului. ”E o mândrie pentru satul nostru să avem un om simplu, curat sufletește, harnic și credincios prin doamna Deaș Valeria care ajunge la o asemenea vârstă. Doresc să-i mulțumesc pentru tot ce-am învățat de la dânsa în acești ani, în care bunătatea, respectul și omenia, sunt comorile cele mai de preț pentru un om. Dumnezeu să-i rânduiască, în continuare, mulți ani cu sănătate, bucurii, împliniri sufletești alături de familie și de consătenii dânsei”. 

20230729_133416.jpg

De la sărbătoare nu au lipsit primarul Dorin Ioan Popa, consilierul local Adrian Popa și consilier județean, Adela Dehenes, care s-au implicat în realizarea evenimentului și au premiat-o pe Valeria Deaș.

Comentarii Facebook