S-a pensionat în ”tăcere” Constantin Corega, cel care a dus Colegiul Național ”Emil Racoviță” pe primul loc în România


Profesorul Constantin Corega, cel care a condus mai bine de 20 de ani Colegiul Național ”Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, s-a pensionat.

Rezultatele Colegiului în timpul mandatului deținut de Corega au fost excelente, culminând în 2021 cu desemnarea liceului drept cea mai bună școală din România. 

Pensionarea lui Constantin Corega s-a făcut în liniște, fără ca meritele acestuia să fie evidențiate, măcar printr-un comunicat de presă. Rămân cifrele și performanțele acumulate. Știri de Cluj a discutat cu fostul director al Colegiului Național ”Emil Racoviță” din Cluj-Napoca. ”Au fost felicitări în culise! Le mulțumesc colegilor”, a comentat, plin de modestie, Constantin Corega. Probabil că și pandemia și-a spus cuvântul. 

Am fost 43 de ani profesor al școlii de la terminarea Facultății, până în 1 septembrie 2021. În această perioadă am fost secretar de stat în cadrul Ministerului Educației Naționale și inspector general școlar, dar 20 și ceva de ani am fost director al Colegiului Național ”Emil Racoviță”.

Realizările de bază sunt cele de director. Am pregătit copii pentru competiții, am scris manuale de fizică, unde am fost coautor, cu ajutorul cărora au învățat milioane de copii.

Liceul a avut centenarul de curând. A fost printre primele școli românești, iar o vreme a fost seminar pedagogic universitar. 

A fost o școală de vârf în 20 - 30, până la război, și a rămas  intre școlile de frunte ale Clujului în funcție de evoluția societății.

După Revoluție, școala s-a așezat pe un profil cu pregătirea copiilor pe științe matematice și științele naturii. S-au dezvoltat laboratoare, cabinete pentru pregătire. Am pus accent pe laboratoarele de informatică și, prin politica școlii de atragere de elevi, am reușit să fim între primele școli ale țării, pe baza rezultatelor de admitere (în clasa a cincea școala organizează concursul Micul Racovițist, pentru a atrage și alți elevi valoroși), Evaluare națională și Bacalaureat.

Anul acesta, prin rezultatele obținute, Colegiul Racoviță a fost pe primul loc în țară. În utimii 10 ani am fost printre primele 4 - 5 școli în țară, în mod constant, dar rezultatele la Bacalaureat au fost mai bune decât la celelalte școli. Adică, de regulă se întâmplă o descreștere de la intrarea în liceu până la terminarea lui. La Colegiul Gheorghe Sava, media de intrare a fost 9,90 și la BAC au fost după noi”. 

Profesorul Constantin Corega a lăudat și cadrele didactice. ”Într-un clasament neoficial pe plus valoare, am fost mereu în față datorită corpului profesoral deosebit. Cred că sunt 9 - 10 doctori în științe, cu dorința de progres și iubirea de meserie. Am atras spre școală mulți copii doritori de performanță. Acesta este elementul caracteristic al școlii. În ultimii 15 ani, am avut cel mai mare număr de premii la concursuri școlare din județ”, a mai spus profesorul Corega.

Întrebat ce regretă că nu a realizat, acesta a spus, modest, că ”nu cred că există vreo persoană care să spună că a făcut tot ceea ce și-a dorit. Cred că aș fi făcut mai multe pe domeniul fizicii prin atragerea mai multor copii spre acest domeniu. Regret că nu am reușit să fac mai cunoscut liceul prin corpul profesoral, prin scrieri de manuale, de cursuri”,

Comentarii Facebook