S-a închis restaurantul Matei Corvin (fostul Intim), unul dintre cele mai vechi din Cluj-Napoca


Restaurantul Intim din Cluj-Napoca, deschis în anii ‘60, și-a închis porțile de mai bine de un an. Localul nu a fost afectat de pandemia COVID-19, fiind probleme între cei care dețin spațiul.

Restaurantul Intim nu mai funcționează de la finele anului 2019, începutul anului 2020, dar dispariția acestuia a trecut neobservată pe fondul pandemiei. ”Nu se mai înțeleg proprietarii care dețin spațiul și au decis că mai bine îl țin închis și pierd bani”, ne-a spus un vecin. 

Istoria și legendele Restaurantului Intim, din candrul Clujului

Restaurantul Intim din Cluj a fost deschis în 1960, fiind mult timp cel mai cochet local din oraș, care atrăgea lumea bună. Femeile frumoase erau cheia succesului.

După Revoluția a apărut legenda că la Intim mergeau lesbienele pe vremea comunismului, dar lucrul nu a fost demonstrat. 

Intim era prezentat într-un film de promovare realizat de British Pathé, din 1960, drept ”insula amazoanelor”. Localul a fost deschis de Întreprinderea de Alimentaţie Publică din Cluj, având drept țintă intelectualele Clujului. Bărbații nu aveau voie să intre în localul de lângă Casa Matiei. Se spune că mulți se deghizau ca să poată intra.

Directorul Întreprinderii de Alimentaţie Publică a fost plecat în acei ani în Franța și a adoptat de acolo modelul. 

Una dintre asociatele care a deținut localul după Revoluție (acum este denumit restaurantul Matei Corvin), Mariana Bogdandi, a povestit că povestea privind lesbienele a fost numai o legendă, fiind iscată de faptul că acolo mergeau actriţe, artiste, cântăreţe de la Operă, doctorițe și studente. Securitatea își trimitea acolo spioanele, diverse femei din lumea bună a Clujului pentru a ”trage cu urechea”. 

Bărbații erau frustrați că nu pot intra și așa au apărut poveștile. 

Este posibil să se fi făcut și o confuzie, pentru că lângă Intim funcționa o casă de toleranță. ”Probabil că erau lesbiene şi atunci şi frecventau Intim. Homosexuali erau chiar şi în PCR. Erau chiar şantajaţi de partid pentru asta. Poate se întâmpla fel fel şi cu lesbienele, erau şantajate şi ar fi ajuns să spioneze pentru Securitate, venind chiar şi în localul care acum este al nostru“, spune administratorul localului, citat de Adevărul.ro.

Cafea din local se făcea la ibric sau la nisip. În imaginile realizate în clipul de prezentare se văd numai femei, iar cel care filmează este deghizat în femeie. 

După Revoluție, localul a decăzut, iar din 1995 numele a fost schimbat din Intim în Matei Corvin. ”Exista locația, a fost transformată, departajata, destul de cochet acum, dar incomparabil cu farmecul de pe vremuri; am prins acele vremuri, am fost la Intim pe vremea liceului, cu pile puteai intra la o bere, nu erau razii ca-n alte restaurante; un singur barbat avea dreptul sa stea, si nu mult, la intrare, langa garderobă: sectoristul sau cum se numea pe atunci.

Acum, cunosc proprietară, a fost și ea pe vremuri acolo, are povesti interesante

Cert este ca era excelentă cafeaua, iar servirea la fel; mi-ar plăcea sa mai existe, cred ca ar avea un succes nebun acum”, a relatat un clujean.

Restaurantul Intim din Cluj, deschis în anii 60, accepta numai femei. De unde a pornit zvonul că era localul lesbienelor - VIDEO

Comentarii Facebook