Romeo Couți a fost demis din funcția de director al TVR Cluj, după 18 ani


Directorul TVR Cluj, Romeo Couți, a fost demis din funcția de director după 18 ani de către Doina Gradea, președintele director general al Televiziunii Române, care îl salva acum câțiva ani când fusese schimbat. Între timp, Couți s-a întors împotriva acesteia si a cerut prin omul lui, Karen Sebesi, membru în Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune (SRTv) demisia Doinei Gradea, pe motive de incompetență.

Couți a fost numit în funcția de director în urma cu 18 ani, și a ajuns să fie cel mai longeviv director. A avut parte de multe contestații, a avut conflicte cu o parte din angajații TVR Cluj, care nu o data l-au contestat public pentru prestația managerială și modul de cheltuire a banilor.

Pe fondul acestor conflicte unii angajati au plecat  de la TVR Cluj. A implicat institutia in diverese proiecte, unele contestate. A inceput în 2009 cu congrese organizate de Forumul Internațional al Jurnaliștilor romani. La un moment dat acest proiect a fost abandonat. Un alt proiect a fost cel al caravanelor TVR Cluj peste hotare (Moldova, Ungaria , Serbia și chiar în Israel etc ) . Costurile acestor- deplasări au fost suportate de TVR Cluj în colaborare cu diferite fundatii partenere și parteneri externi. TVR Cluj este un post de televiziune regional, dar aceste caravane au ajuns la mii de kilometri de țară, fiind difuzate pe postul local.

În 2017 a fost cercetat de o comisie infiintata la ordinul  fostului PDG (președintele director general), Irina Radu. În raportul acestei comisii s-a constatat ca la nivelul TVR Cluj ”situația este anormală din multe puncte de vedere ”. Erau, insa si cateva nereguli semnalate, printre care: lipsa unor evidente clare a contractelor comerciale și acorduri cu caracter contractual, situații tensionate la locul de munca cu consecința deteriorării programelor, angajarea studioului în proiecte personale, proiecte care nu intră în competența și menirea unui studio regional, lipsa unor strategii editoriale, de marketing, eroziunea conducerii locale. În urma acestui raport, Couți Romeo a fost demis și nu i s-a mai prelungit mandatul.

În octombrie 2017,  odata cu venirea Doinei Gradea, noul PDG, Couți este repus în funcție .

Anul 2020 i-a adus alte două cercetari: una disciplinara si alta financiar-contabila. În cursul lunii august a fost demarata o cercetare disciplinara asupra întregului Comitet Director de la TVR Cluj, pentru nerespectarea și neaplicarea măsurilor cuprinse în hotărârile Comitetului Director din București privind adaptarea grilelor de programe la starea de urgență din martie 2020. 

S-au înființat comisii de cercetare disciplinara pentru toti membrii comitetului Director: Romeo Couți, director TVR Cluj, Mihaela Trinca, sef contabilitate, Emilia Avram, programe - producator executiv, Madalin Popa, șef serviciu tehnic, și Antal Aron – producator executiv minorități.

În paralel, cercetarea economico-financiară declanșată la nivelul studioului TVR Cluj a scos la iveala o serie de nereguli: contracte de cesiune de drepturi de autor, care nu corespundeau cu activitățile realizate, plătindu-se sume mari pentru activități care nu au fost prestate, deconturi care nu corespundeau cu suprapunerea diagramelor GPS a mașinilor cu care s-au făcut deplasările. 

Pentru o zi de deplasare angajații TVR beneficiază de 230 de RON alocație  cazare și 37 de lei diurna. În urma verificarii foilor colective de prezenta s-au constatat o serie de încălcari ale Codului  Muncii și ale Regulamentelor interne. 

Doina Gradea este cea care nu i-a mai prelungit mandatul, ea fiind cea care în 2017 l-a repus in funcție, iar acum l-a numit pe Alin Gelmărean în funcția de director al TVR Cluj, începând din 1 ianuarie 2021.

Romeo Couți a fost contactat de Știri de Cluj și a spus că ”nu am voie să dau nicio declarație, fiind oprit de cei de la București. Sună acolo și cere toate detaliile”. 

Comentarii Facebook