Romanii cumpara pe rupte cartile care apar alaturi de ziare - SONDAJ IRES


Mai bine de jumatate dintre romani, adica 52%, cumpara carti care apar impreuna cu alte publicatii, se arata intr-un sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).

"O treime dintre acesti cititori cumpara cartile care apar impreuna cu ziare si reviste doar atunci cand ii intereseaza, 14% le cumpara foarte rar si doar 7% cumpara de fiecare data aceste carti", se arata in sondajul IRES.

Barbatii (9,4%), tinerii (14,8%), cei care locuiesc in Moldova (12,7%), respondentii care au urmat studii post-universitare (10,3%) si cei care au un venit personal lunar intre 1501 si 2500 de lei (10,9%) cumpara cartile care apar impreuna cu diferite publicatii. Cele mai "vanate" sunt ziarele "Adevarul", preferat de 62 la suta dintre repondenti, urmat de "Jurnalul National" si "Libertatea".

In privinta achizitiei de carti din librarii, sondajul a relevat faptul ca un sfert dintre romani cumpara carti mai rar de o data pe an, alt sfert cumpara intr-un an mai putin de cinci carti, 22% cumpara intr-un an peste 10 carti, iar 12% nu cumpara deloc carti.

Femeile sunt cele care cumpara cele mai multe carti, potrivit sondajului IRES.

In privinta sumelor cheltuite, unul din zece respondenti (12 %) cheltuie pe carti intr-un an sub 50 de lei, dar 1 din 20 de subiecti (5 %) aloca anual peste 1.000 de lei pentru carti.

Libraria ramane locul principal de cumparare a cartilor (58 %), pe locul urmator aflandu-se standurile cu amenajate in centre comerciale (15 %), urmate de anticariate (8%).

Sondajul IRES a fost realizat in perioada 15-19 aprilie, pe un esantion de 1.237 de persoane.

Comentarii Facebook