România trece la ora de vară. Pe ce dată se schimbă ora în 2022


​România trece la ora de vară pe data de 27 martie, astfel în această zi vom dormi mai puţin cu o oră. În prezent, ora de vară se aplică în fiecare an, în ultima duminică din  martie  (ora 03:00 devine 04:00), şi ultima duminică din octombrie.

Cu trecerea la ora de vară 2022 putem spune că „vom dormi mai puțin”. De asemenea, ziua de 27 martie 2022 va fi cea mai scurtă zi din an, având din punct de vedere teoretic doar 23 de ore.

Ziua de duminică devine astfel cea mai scurtă zi din 2022. Schimbarea orei a pornit de la o idee a lui Benjamin Franklin, în 1784, însă germanii sunt cei care au introdus sistemul schimbării orei, începând cu anul 1916. Sistemul acesta, utilizat de puține țări, are ca scop folosirea pe cât mai mult posibil a luminii Soarelui.

Cum ne poate afecta trecerea la ora de vară 2022? 

Trecerea la ora de vară are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației, care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare. Sunt persoane care se confruntă cu stări de stres, anxietate sau chiar depresii din cauza acestei schimbări, deoarece nu se pot adapta atât de repede la noua oră.

Un sondaj UE, pe 4,6 milioane de oameni, arată că oamenii resimt disconfort fizic și mental din cauza schimbării orei. Oamenii întâmpină probleme în a adormi sau au chiar insomnii.Trecerea de la ora de iarnă la ora de vară a fost intens dezbătută în ultimii ani, Parlamentul European recomandând renunțarea la schimbarea orei, începând cu anul trecut. A lăsat însă la latitudinea statelor membre decizia.

Comentarii Facebook