Miercuri 24 Aprilie

Revoluţia din 1989, ”violată” în grup într-un spectacol la Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca

 

Revoluţia din 1989, personificată de o femei de serviciu, este violată în grup într-un spectacol jucat la Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca.

 

Piesa este regizată de Tompa Gabor și poartă numele ”Conul Leonida faţă cu reacţiunea”, sau ”Leonida Gem Session”. 

 

Cui i-e frică şi astăzi de I. L. Caragiale, profetul teatral care privind stupefiat evenimentele de azi, şi-ar cumpăra din nou un bilet numai “DUS” spre Berlin?” – se întreabă Gábor Tompa, regizorul spectacolului Leonida Gem Session, care a avut premiera în 21 septembrie, ora 20.00.

 

La 23 de ani după schimbarea din '89 se înteţesc întrebările la care am căutat degeaba un răspuns, şi în lipsa cărora probabil că ”scăpăm” şi ultima noastră şansă de a ne rezolva problemele existenţiale. Dacă evenimentele trecutului apropiat şi cei care au avut un rol în el nu devin total transparente, atunci putem considera ”schimbarea de regim” un fel de rebeliune de pe strada lui Conu' Leonida, adică o piesă regizată de putere care demonstrează de fapt că nu va exista niciodată o revoluţie adevărată”, spune regizorul.

 

Titlul ”adaptării după Caragiale în cădere liberă”, de Gábor Tompa şi András Visky, trimite în acelaşi timp la marmelada din borcan şi la jam session-ul cunoscut din jazz. Muzica compusă de Vasile Şirli va fi cântată de actorii din spectacol.

 

Următoarele spectacole vor avea loc în 4 octombrie, 11 octombrie, 3 noiembrie li 24 noiembrie, de la ora 20.00. Accesul spectatorilor sub 14 ani este interzis.

Comentarii Facebook