Revenirea elevilor în clase este afectată de dependența de ecrane



Efectele periculoase ale școlii online se vor vedea imediat în comportamentul celor mici, odată întorși în clase. Orele în fața ecranelor au creat dependența de tabletă, de telefon și computer. Practic, s-a format un obicei, ceea ce va face dificilă readaptarea la ce a fost înainte de pandemie, respectiv acces limitat la tot ce înseamnă tehnologie.


Problema este că tinerii vor renunța foarte greu la acest comportament. Și va fi nevoie de un efort comun și din partea dascălilor și a părinților, pentru a-i convinge pe tineri să renunțe la device-uri, susțin experții.


Acesta nu este singurul efect


Școala online a mai creat o ruptură, una între rural și urban, în ceea ce privește nivelul educațional al copiilor.


Schimbările sunt rezonabil de puternice, pentru că n-a trecut o lună sau două luni, ca în vacanța mare, ci sunt 11 luni de ruptură radicală față de ce era anterior.


Am accentuat dependența de ecran, acel recomandat două ore. Înainte de pandemie, ăsta era timing-ul recomandat pentru un copil în preajma liceului. Acele două ore s-au dus mult peste și studiile pe care le avem acum trasează o limită undeva la 9 ore și, deci de cinci ori mai mult de cât era recomandat anterior”, susține Dragoș Iliescu, profesor universitar, pentru digi24.ro

Cu siguranță că 10 ore pe zi interacțiune cu ecranul este prea mult. Există repercursiuni serioase din punct de vedere psihologic, al dezvoltării emoționale, al contactului cu viața cotidiană, funcționalitate, relații sociale reale, deci repercursiunile sunt majore”, a mai declarat acesta.

Comentarii Facebook