Rețea de monitorizare a poluării aerului în Huedin - FOTO


Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 9 din 10 oameni de pe planetă respiră aer poluat. Acesta provoacă numeroase probleme respiratorii, boli cardiovasculare și cancer. 

În fiecare zi, aproximativ 93% dintre copiii lumii cu vârsta sub 15 ani (1,8 miliarde de copii) respiră un aer atât de poluat încât sănătatea și dezvoltarea lor sunt în pericol. În mod tragic, mulți dintre ei mor. OMS estimează că, în 2016, peste 600.000 de copii au murit din cauza infecțiilor acute ale căilor respiratorii inferioare cauzate de aerul poluat. 

Recent au fost descoperite microparticule de plastic în placenta femeilor. Acestea au fost respirate iar din plămâni au ajuns în sânge și de aici în placentă. Efectele acestor particule de plastic în placentă nu sunt încă cunoscute. 

thumbnail.jpg

Este ca și cum ai avea un copil cyborg: nu mai este compus doar din celule umane, ci un amestec de entități biologice și anorganice”, susține Antonio Ragusa, director de obstetrică și ginecologie la spitalul San Giovanni Calibita Fatebenefratelli din Roma și care a condus studiu.

Poluarea aerului duce la probleme grave de sănătate

Conform Agenției Europene de Mediu și a Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea cu ozon, dioxid de azot și pulberi în suspensie (PM) induce riscuri grave pentru sănătate. 

PM10 reprezintă indicatorul tehnic pentru pulberi în suspensie cu dimensiunea de 10 microni, care ajung în plămâni și cauzează boli grave. 

PM2.5 reprezintă indicatorul tehnic pentru cele mai periculoase pulberi în suspensie detectabile în aer. Dimensiunea unei astfel de particule este de maxim 2.5 microni. Aceste particule ajung în plămâni și apoi în sânge cauzând boli grave. 

Rețeaua de senzori de poluare instalată în Huedin, oferă informații în timp real despre nivelul poluării din oraș. Senzorii au fost instalați la Liceul Tehnologic "Vlădeasa" Huedin, Primăria orașului Huedin și la Liceul Teoretic "Octavian Goga" Huedin, de-a lungul drumului național. 

date senzori.jpg


Comentarii Facebook