Vineri 27 Ianuarie

Regulile războiului. Care sunt legile războiului, stabilite prin convenții internaționale și ce drepturi au cetățenii unui stat aflat în război


Poate părea absurd, greu de înțeles sau crezut, însă orice război are reguli. Aceste reguli sunt universale, adică toate statele sau formațiunile militare trebuie să le respecte. Cele mai multe reguli ale războiului au fost stabilite prin Convenția de la Geneva. Rolul acestora nu este să oprească războiul, ci să minimizeze suferința oamenilor. 

Dacă regulile războiului nu sunt respectate, statele sau indivizii pot fi acuzați de crime de război. De aceea, Curtea Penală Internațională a început deja o anchetă și investighează acuzațiile aduse Rusiei pentru crime de război. 

Potrvit secțiunii III a Convenției de la Haga din 1907, „este prevăzut ca în cazul unei confruntări militare ostilitățile să fie precedate de o declarație motivată de război sau de un ultimatum cu o declarație condiționată de război”.

Rusia însă n-a respectat acest principiu, în condițiile în care a invadat o țară independentă, fără să anunțe motivațiile clare, planul și durata operațiunilor desfășurate.

Legile moderne ale războiului, cum ar fi Convențiile de la Geneva din 1949 stabilesc că:

  • războaiele nu ar trebui să includă distrugeri inutile;
  • atacurile ar trebui limitate la obiective militare;
  • atacurile nediscriminate – adică să fie atacați laolaltă civili și soldați sunt interzise;
  • războaiele ar trebui să se limiteze la atingerea obiectivelor politice care au declanșat conflictul;
  • medicii, ambulanțele și spitalele NU ar trebui atacate; 

Protocolul stabilește și:

  • principiul proporționalității, care interzice atacurile în care pierderile civile ar fi excesive în ceea ce privește obiectivul militar;
  • principiul precauției, care guvernează măsurile de precauție care trebuie luate înaintea unui atac asupra unui obiectiv militar;
  • principiul umanității, care interzice provocarea oricărei suferințe, vătămări sau distrugeri care nu sunt necesare pentru atingerea scopului legitim al unui conflict.

Rusia a încălcat principiul jus ad bellum (legea referitoare la interzicerea recurgerii la forță). Acțiunea sa constituie un act de agresiune cu încălcarea principiului juridic fundamental al interzicerii utilizării forței, prevăzut în Carta ONU. Adunarea Generală a  ONU a cerut Rusiei să înceteze imediat utilizarea ilegală a forței împotriva teritoriului Ucrainei în cei mai fermi termeni. Desfășurarea războiului din Ucraina ridică serioase îngrijorări și cu privire la jus in bello. Acesta este corpul dreptului internațional legat de modul în care este purtat războiul”, notează  editiadedimineata.ro

Uniunea Europeană a condamnat joi „grave încălcări ale dreptului umanitar” şi „crime de război” comise de Rusia în Ucraina. Rusia e acuzată că folosește muniție cu dispersie în Ucraina.

Comentarii Facebook