Miercuri 24 Aprilie

Refuzul de ligitimare la cererea polițistului va costa între 500 și 1.500 de lei - VIDEO

 

Polițiștii supun dezbaterii publice o serie de propuneri pentru proiectul de lege referitor la întărirea autorității polițistului.

 

Acest proiect a avut la bază propunerile polițiștilor și are drept scop înlăturarea acelor situații în care aceștia nu pot interveni eficient pentru a-i proteja pe cetățenii de bună-credință.

 

Un polițist susținut de un cadru legal care să îi sprijine activitatea de zi cu zi înseamnă un polițist care va răspunde mai bine și mai repede cerințelor de siguranță ale membrilor comunității.

 

Pachetul de propuneri privind întărirea autorității personalului M.A.I. se referă la cele mai frecvente proceduri de acțiune ale polițiștilor care privesc direct interacțiunea cu cetățenii – legitimarea, încătușarea, conducerea la sediul poliției. Acestea vor fi introduse în Legea de funcționare a Poliției, pentru a fi cunoscute de toți cetățenii. 

 

Proiectul prevede majorarea sancțiunii pentru refuzul de legitimare, fiind prevăzute limite între 500 și 1.500 de lei (acum amenda este între 100 și 500 de lei) 

 

De asemenea, se introduce prezumția de intenție a unei acțiuni violente îndreptată împotriva polițistului.

 

Poliţistul are dreptul să solicite oricărei persoane care face obiectul unor măsuri polițienești să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat, să țină mâinile la vedere şi/sau să adopte o poziție inofensivă care exclude săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva acestuia”, precizează Poliția Cluj.

 

Polițiștii mai solicită și introducerea a trei noi infracțiuni:

 

1. Împiedicarea polițistului să-și exercite obligațiile de serviciu referitoare la luarea unor măsuri pentru:

 

a) constatarea săvârșirii, în flagrant, de infracțiuni sau contravenții,

b) ocrotirea vieții, sănătății și integrității corporale a persoanelor aflate într-o stare de pericol,

c) legitimarea, controlul corporal, al bagajelor și al vehiculului sau conducerea unei persoane la sediul poliției ori al altui organ de stat.

Pedeapsa propusă este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

 

2. Întrebuințarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene în mod nemijlocit la adresa unui organ de urmărire penală sau de ordine publică, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu devine infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

 

3. Continuarea săvârșirii unor fapte prin care se tulbură folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil, prin ignorarea avertismentelor lansate de agentul constatator și după aplicarea amenzii prevăzute de lege, se va pedepsi cu închisoare de la 3 luni sau 2 ani.

 

Comisarul șef Constantin Ilea, adjunct al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, a spus că problemele în relația cu cetățeanul le au mai ales polițiștii de la rutieră și cei de la ordine publică. 

 

Un exemplu banal, cu care noi ne confruntăm în teren, este reprezentat de refuzul de legitimare. De la refuzul de legitimare se poate ajunge la imobilizare și de acolo, dacă se manifestă nepotrivit, se poate ajunge la încătușare și apoi persoana este condusă la sediul poliției unde se încearcă identificarea și se ajunge la o contravenție cu o valoare mult mai mare.

 

De asemenea, în materie rutieră, trecerea prin loc nepermis sau pe rosu este a treia mare cauză de producere a accidentelor rutiere. Când polițistul încearcă să interacționeze, prima atitudine este faptul că șoferul nu conștientizează gravitatea faptei pe care a comis-o. Mai grav, consideră că fapta nu este atât de gravă în corespondență cu alte lucruri mult mai grave. Urmează discuții în contradictoriu cu polițistul. Se manifestă prin vociferări și prin solicitarea sprijinului altor persoane și se ajunge la situații delicate în care polițistul este acuzat de abuz.

 

Proiectul acesta prevede ca aceste lucruri să fie trecute în lege, în timp ce până acum modul de acțiune, drepturile și obligațiile polițistului erau specificate prin ordine interne”, a spus Ilea.

 

Acesta a precizat (Vezi video) că majoritatea reclamațiilor depuse la poliție, în urma acestor cazuri ”delicate”, se rezumă la unele recomandări pe care le fac cetățenii, dar că aceștia își achită contravențiile.

 

În plus, 85% dintre cazurile de contravenții contestate în instanță din 2017 au fost câștigate de Poliția Cluj.

Comentarii Facebook