Rectorul UTCN, prof. dr. Vasile Țopa, a participat la o întâlnire cu prim-ministrul Nicolae Ciucă - FOTO


Rectorii universităților românești partenere în consorții de tip Universități Europene, s-au întâlnit marți, 5 aprilie, cu prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă. Ședință a avut ca temă redefinirea spațiului european din perspectiva învățământului superior bazat pe cooperare, pe punerea în comun a resurselor umane și infrastructurii, pe incluziune și mobilitate.

Subiectele abordate au vizat, printre altele, rolul și implicarea active ale universităților românești în alianțele europene din care fac parte, dar și asumarea unor inițiative care să ducă la crearea unui cadru legislativ modern în domeniile educației și cercetării în România. Astfel, a fost punctată importanța mobilităților studenților, a cadrelor didactice și a cercetătorilor și crearea unor sisteme simple și eficiente pentru recunoașterea perioadelor de studii și a activităților desfășurate inclusiv sub forma micro certificărilor. Un alt subiect dezbătut a fost cel al creării entităților legale aferente alianțelor universitare europene, instrument care va ușura acordarea diplomelor comune și integrarea acestui concept în cultura academică europeană.

Integrarea universităților din România în alianțe de universități europene este un proces care se realizează treptat, iar premierul Nicolae Ciuca a subliniat că va sprijini universitățile românești membre ale alianțelor în procesul de consolidare a statutului lor. ”Pentru învățământul românesc, adaptarea la piață este esențială și în mod cert investițiile din zona de cercetare și inovare sunt cele care pot aduce valoare adăugată. Iar asta se poate face cel mai bine în instituțiile de învățământ. Vă pot spune că aveți tot sprijinul meu și vă încurajez să îi determinați și pe ceilalți să se implice în demers”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, în cadrul discuției.

Untitled.png

În prezent, România are zece universități care fac parte din alianțe europene, printre care și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar în viitorul apropiat, alte universități românești vor fi incluse ca parteneri în aceste consorții. Cele zece universități românești membre în alianțe europene reprezintă peste 160.000 de studenți, din totalul de peste 450.000 de studenți înmatriculați la universitățile de stat din România (35,5% din total). Alianțele europene din care fac parte universitățile românești, însumează un milion și jumătate de studenți la nivel paneuropean. 

La întâlnire, alături de prim-ministrul Nicolae Ciucă și rectorii universităților românești, membre ale alianțelor universitare europene, au participat Gigel Paraschiv, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, consilierii Primului Ministru Marilen Gabriel Pirtea și Sorin Costreie, Robert Santa, consilier în cadrul Administrației Prezidențiale, Departamentul de Educație și Cercetare și Mădălin Bunoiu, președintele ARACIS.

foto 3.jpeg

Cu o durată de 3 ani și o finanțare de 5 milioane de euro, în rândul alianțelor Universități Europene, Universitatea Europeană de Tehnologie/European University of Technology – EUt+, din care Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca face parte, este una dintre cele mai avansate din punct de vedere al integrării. 

În luna iunie, reprezentanții universităților partenere EUt+ se vor întâlni cu Comisarul European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, doamna Mariya Gabriel, pentru a-și exprima intenția de a continua inițiativa EUt+.

Comentarii Facebook