Râs filmat la Valea Ierii, județul Cluj! Imaginile surprinse cu telefonul sunt rare - VIDEO


Un râs adult a fost filmat la Valea Ierii de rangeri, cu ajutorul telefonului. Imaginile sunt foarte rare, pentru că acest animal de pradă este greu de surprins. 

Suntem în sesiunea zilnică a traseului de monitorizare a habitatelor și speciilor din Valea Ierii, și avem bucuria de a fi surprins un exemplar de râs în direct, atât cât am putut de repede scoate telefonul să îl filmăm.

În experiența noastră de rangeri în Valea Ierii, am reușit să îl surprindem doar prin filmări cu camerele capcană sau doar observând atent urmele trecerii prin anumite zone de interes, pe care, evident, nu le vom da publicității, tocmai pentru a nu încuraja curioși prea mulți în zonele preferate de exemplarele cartate de experții biologi”, au spus rangerii de pe Valea Ierii.

Râsul este o specie legată de habitatele forestiere, preferând păduri întinse, cu arbori bătrâni și subarboret bine dezvoltat, cu mulți arbori căzuți, intercalate cu zone deschise sau regenerări pe suprafețe mici. 

Râsul folosește desișuri și mici zone de regenerare pentru a se ascunde, la fel și arbori căzuți, grămezi de crengi și stânci, evitând terenurile deschise întinse, preferând, chiar și în timpul deplasărilor lungi, să circule de-a lungul lizierelor. 

Râșii vânează stând la pândă (ambuscadă), fie la înălțime, în arbori semicăzuți sau margini de stâncă, fie în desișuri sau sub crengi, încercând să se apropie de pradă, în câteva salturi. Râsul reușește pe o distanță de câteva zeci de metri să prindă prada, cu o mușcătură în zona gâtului.

Zonele de vânătoare includ lizierele, mestecănișurile, poienițele, acolo unde își găsește din abundentă prada preferată, căprioara. 

Ocazional, râșii vânează și cerb, exemplare tinere și uneori femele.

Comentarii Facebook