Raed Arafat spune că 15% din sirenele testate nu au funcționat! Floreștenii se plâng că la ei abia s-au auzit. Voi le-ați auzit?


15% din sirenele testate miercuri, 1 martie, când a avut loc evenimentul Miercurea Sirenelor, nu au funcționat, a anunțat astăzi Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. În județul Cluj, se pare că sirenele din Florești nu au panicat pe nimeni. Mai mulți oameni au reclamat că abia s-au auzit și în caz de urgență n-ar ști că sunt în pericol.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a anunțat că au fost activate miercuri 7.150 de sirene electronice și electrice din totalul celor 7.539 existente la nivel național. Cu acționare centralizată au fost 3.000 din totalul celor 3.070 existente, iar cu acționare locală 4.150 din totalul celor 4.469 existente. Mai mult de 1.000 de sirene nu au funcționat.

Din totalul celor acționate, în cadrul exercițiului, 1.076 nu au fost operabile și se impune verificarea și repararea lor. Asta înseamnă ca procent din cele acționate că 85% au funcționat, 15% necesită reparații, verificări. La următorul exercițiu să fie testate din nou și să vedem care este starea lor”, a declarat Raed Arafat.

Sirenele din Florești nu au panicat pe nimeni pentru că abia s-au auzit

Mai mulți locuitori ai comunei Florești au transmis că în comună sirenele, fie nu funcționează, fie sunt foarte puține, fie foarte slabe. În cazul unei urgențe, oamenii n-ar afla că sunt în pericol. Amintim că localitatea Florești, cunoscută drept „dormitorul Clujului” s-a bucurat de o creștere dublă a populației. Comuna Florești a ajuns în ultimul deceniu la o populație rezidentă de 52.735 persoane (cu 29.922 persoane mai mult decât în 2011), așadar, în decurs de un deceniu, populația rezidentă a comunei Florești a crescut de 2,3 ori. 

Exercițiile de alarmare vor continua, să sperăm că autoritățile vor rezolva problema, ținând cont și de numărul mare al populației din Florești. Pe grupurile de socializare au fost semnalate multe situații în care pe străzile comunei a fost liniște de „Miercurea Alarmelor”. 

Parcă trebuiau să se aude niște alarme antiaeriene de probă și prin Florești… Sau la noi nu trebuie?!”, a transmis un floreștean.

Pe Florilor aproape deloc nu s-a auzit. Dacă mai merge și tv sau ai copii la joaca prin casa în momentul unui eveniment tragic,Doamne ferește, n-ai nicio șansă să scapi sau măcar sa încerci.”; „Suntem toți la Cluj...nu are rost sa sune si în Floresti....”; „Pe Stejarului auzim mai degrabă musca decât alarma!”; „Exercițiul era în orașele mari, noi stăm la sat”, au mai făcut oamenii haz de necaz. 

Comentarii Facebook