ALERTĂ alimentară! Un sortiment de chipsuri cu acrilamidă, retras din magazine. Substanța e extrem de toxică


Un sortiment de chipsuri a fost retras de pe rafturile magazinelor, după ce s-a descoperit că sunt contaminate cu o substanță extrem de periculoasă pentru sănătate. Chipsurile "Go Pure" care aveau lot de expirare 15 şi 22 aprilie 2023 au fost scoase din supermarketuri, ca urmare a depășirii valorilor admise ale acrilamidei, a anunţat ANSVSA. 

Cei care au cumpărat acest lot de chipsuri sunt sfătuiți să nu le consume, ci să le distrugă sau să le returneze în magazin. Acrilamida este o substanță posibil cancerigenă, care se găsește mai ales în preparatele prăjite, cum ar fi cartofii sau anumite produse de patiserie.

poziq.jpeg

Ce este acrilamida și în ce alimente este prezentă

Acrilamida este considerată o substanță posibil cancerigenă și se formează în produsele alimentare care necesită temperaturi de preparare termică de peste 120 de grade Celsius.

Acrilamida poate fi eliberată în mediu prin utilizarea ei în tratarea apei și prin utilizarea să în produse de stropire și stabilizare a solului. Alte exemple de agenți cancerigeni chimici includ nitrozaminele și hidrocarburile aromatice policiclice, care se găsesc în fumul de tutun și sunt asociate cu dezvoltarea cancerului pulmonar, potrivit reginamaria.ro.

Această substanță chimică este emanată atunci când unele legume, cum ar fi cartofii, sunt încălzite la temperaturi ridicate (prăjire, frigere, coacere). Studiile arată că animalele de laborator care au fost expuse la doze mari de acrilamida au dezvoltat cancer.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca limita maximă pentru aportul de acrilamidă pentru o persoană să fie de 1 microgram/kilogram greutate corporală pe zi. Acest aport poate veni prin aportul de produse de panificație, produse pe bază de cartof și cafea. 

Comentarii Facebook