Radu Bica a cerut spaga in avans pentru a pleca in vacanta in Austria


Vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, Radu Bica, ar fi cerut un avansa din spaga de 10.000 de euro pentru a pleca in vacanta in Austria, se arata in motivarea arestarii oficialului intocmita de Curtea de Apel Cluj.

Judecatorii clujeni mentioneaz ca Radu Bica nu a recunoscut ca banii primiti reprezentau o parte din spaga pentru facilitarea obtinerii de catre SC Frarom Import Export, detinuta de Aspazia Droniuc, a contractului de mentenanta a stadionului Cluj Arena.

"Cu prilejul audierii sale de catre judecator, inculpatul B. R.V. nu a recunoscut savarsirea infractiunii de luare de mita, aratand ca a primit suma de 43.000 lei de la invinuita D.A., cu titlu de imprumut si ca singurele discutii pe care le-a avut cu aceasta au privit exclusiv incheierea acestei conventii civile. A invederat ca la data de 26 octombrie 2011, cand a avut loc o discutie in biroul sau de la CJ CLUJ cu invinuita D.A., i-a comunicat acesteia ca ar avea nevoie de obtinerea unei sume de 50.000 RON cu titlu de imprumut, intrucat a demarat unele lucrari agricole pentru cultivarea, intretinerea unor terenuri, banii fiindu-i necesari pentru achizitionarea de samanta si ingrasaminte chimice. Mai mult, a afirmat ca la data de 31 octombrie 2011 trebuia sa ramburseze la institutii de credit sume importante de bani, sens in care date fiind relatiile de amicitie cu invinuita D.A. din anul 2008, a considerat ca poate apela la serviciile acesteia, in scopul obtinerii imprumutului, pentru a rambursa datoriile la banca la termenul scadent. Inculpatul a respins orice acuzatie legata de promisiunea oferirii unor informatii obtinute de el in virtutea functiei, referitoare la viitoarea licitatie, avand ca obiect serviciile de mentenanta pe Cluj-Arena. in acest sens, inculpatul a aratat judecatorului ca nici macar nu se punea problema demararii unei astfel de licitatii, deoarece stadionul se afla in perioada de garantie oferita data de constructor", arata judecatorii de la Curtea de Apel Cluj.

Acestia precizeaza ca "apararea formulata de inculpat este nesincera deoarece, conduita si discutiile telefonice purtate de acesta cu invinuita D.A. pun in evidenta presupunerea rezonabila ca  el a pretins remiterea, de urgenta a sumei de 10.000 euro, bani de care avea nevoie la imediata plecare in minivacanta din Austria, din suma totala de 25.000 euro acceptata la inceputul lunii octombrie 2011, cu ocazia oferirii acesteia de catre invinuita D.A. si avocatul A.B.. Probele si indiciile temeinice ale cauzei demonstreaza ca inculpatul impreuna cu invinuita D.A. au folosit un limbaj codificat pentru denumirea banilor, in cadrul conversatiilor telefonice ceea ce conduce la concluzia ca sumele de bani constituiau obiectul unei tranzactii ilicite. Mai mult, la dosarul de urmarire penala nu este depusa, deoarece nici nu s-a incheiat o conventie civila de imprumut, care sa ateste persoanele intre care s-a realizat intelegerea, suma imprumutata, durata in timp si scadenta, nefiind precizata nici moneda in care s-a perfectat tranzactia".

Judecatorii clujeni au motivat arestarea acestuia pe 29 de zile, spunand ca acesta prezinta pericol public. "Tot in privinta pericolului concret pentru ordinea publica, trebuie precizat ca in dreptul national sunt prevazute pedepse de peste 10 ani inchisoare pentru infractiunea de care este acuzat inculpatul, deci, prin gravitatea deosebita si prin reactia particulara a opiniei publice, faptele de natura celor retinute in sarcina inculpatului, sunt considerate ca suscita o tulburare a societatii, asa incat se justifica o detentie preventiva", mai sublineaza judecatorii.

 

Citeste mai jos alte detalii picante din tratativele purtate de Radu Bica si cea care i-a dat spaga...

Radu Bica i-a cerut Aspaziei Droniuc 25.000 de euro in biroul sau de la Consiliul Judetean Cluj - Interceptari telefonice

Comentarii Facebook