Puscariasii dau in judecata Primaria Cluj-Napoca pentru a fi mutati intr-o inchisoare mai aproape de Cluj

De la inceputul anului si pana acum opt persoane aflate in detentie au actionat in instanta Primaria Cluj-Napoca pentru ca nu ar fi raspuns la cereri privind liberul acces la informatii in baza Legii 544.

 

La registratura Primariei Cluj - Napoca mai sunt inca alte cateva citatii care asteapta sa fie inregistrate. Numarul acestora este extrem de mare avand in vedere faptul ca in tot anul trecut primaria a fost data in judecata de 7 persoane aflate in detentie pentru ca nu ar fi furnizat informatii in baza Legii 544, iar acum, deja in prima luna, au 8 citatii inregistrate si alte cateva care asteapta la registratura.

 

Legea 544 din 12 octombrie 2001, prevede "accesul liber si neingradit al persoanei la orice informatii de interes public (...) constituie unul din principiile fundamentale ale relatiilor dintre persoane si autoritatile publice".

 

Tendinta de a da in judecata Primaria Cluj-Napoca a aparut inca de anul trecut cand primaria a fost data in judecata de mai multi puscariasi.

 

Reprezentantii Primariei Cluj - Napoca banuiesc ca aceasta este o stratagema folosita de persoanele aflate in detentie.

 

"Nu stim exact de ce fac acest lucru. Noi doar ne trezim citati in instanta pentru ca nu am dat informatii in baza Legii 544, dar nu exista nicio cerere inregistrata prin care sa ni se fi solicitat anterior acest lucru. Banuim ca este vorba de o stratagema. Nu stim de ce o folosesc. Fie sa se plimbe prin tribunal, fie, probabil ca sa fie mutati din inchisorile in care au fost incarcerati  in unele mai apropiate de Cluj, pentru a merge la proces", a declarat pentru Stiri de Cluj .ro, Oana Buzatu, purtator de cuvant Primaria Cluj - Napoca.  

 

Presedintele Judecatoriei Huedin, Vasile Grunea, a declarat pentru Stiri de Cluj .ro ca astfel de practici sunt cunoscute in randul judecatorilor sub numele de "turism penitenciar". "Imaginatia lor este fara limite. Sunt izvor nesecat de idei  cum sa fie mutati in alte penitenciare. Vor sa scape, de exemplu, de un regim penitenciar mai aspru si sa vina la Gherla, atunci singur ca dau in judecata o primarie si cea mai la indemana probabil li se pare Primaria Cluj - Napoca. Ei sunt mutati obligatoriu intr-o inchisoare mai aproapiata de Cluj pentru a fi adusi la proces. Si mai au si alte idei. Dau in judecata regele, pe Papa, pe oricine numai ca sa fie mutati. Si inca acum nici nu sunt chiar asa de multe cazuri, fata de ce se intampla vara. Atunci vor sa se plimbe mai mult, si se dau in judecata si unul pe celalalt numai ca sa se mai plimba prin instante".


Prin urmare, spune Vasile Grunea, este posibil ca primaria Cluj - Napoca sa se trezeasca cu si mai multe citatii venite din partea prsoanelor aflate in detentie.

 

De la incepul anului si pana acum la Penitenciarul de Maxima Siguranta Gherla 72 de detinuti au fost transferati. "In momentul de fata avem 993 de detinuti in penitenciar, dintre care 72 au fost transferati pentru afaceri judicare", a declarat pentru Stiri de Cluj .ro, Dan Donciu, purtator de cuvant al Penitenciarul de Maxima Siguranta Gherla.

 

Comentarii Facebook