#PunemPunct - inițiativă cetățenească care vrea să realizeze o hartă cu necesarul de secții de votare din Diaspora


Inițiativa cetățenească #PunemPunct pregătește o hartă completă, cu numărul exact de secții de votare necesare în fiecare comunitate românească din Diaspora, iar cei care vor să ajute pot face acest lucru pe www.punempunct.ro.

Cercetarea este efectuată de o echipă pluridisciplinară, compusă din sociologi, avocați, programatori și oameni de comunicare. A fost lansată platforma www.punempunct.ro pentru colectarea datelor și diseminarea publică a rezultatelor.

Alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 au fost – din nou – simptomatice pentru organizarea deficitară a procesului electoral. Zeci de mii de români au stat la cozi interminabile pentru a-și putea exercita dreptul fundamental într-o democrație, și nu au reușit acest lucru.

După fiecare ciclu electoral, autoritățile române au promis rezolvarea acestei situații, dar măsurile propuse până acum nu alungă teama românilor din străinătate că nu vor putea să voteze.

Inițiativa cetățenească și apolitică #PunemPunct, lansată la Timișoara cu patru luni înainte de alegerile prezidențiale, vine cu o soluție reală pentru ca cei 4-5 milioane de conaționali care trăiesc și lucrează în România din afara granițelor să își poată exercita dreptul de vot.

Soluție de tip crowdsourcing pentru o mai bună organizare a alegerilor în Diaspora

Măsurile luate în calcul de autorități presupun creșterea numărului secțiilor de votare și alocarea de resurse suplimentare (oameni, timp și bani), dar fără o fundamentare riguroasă.

#PunemPunct oferă o soluție pentru identificarea corectă și precisă a necesităților votanților din Diaspora, care să permită autorităților să organizeze procesul electoral într-un mod optim. 

Raționamentul este simplu. Aglomerațiile și cozile uriașe nu au apărut în toate orașele din Europa”, observă Doru Pelivan, inițiatorul #PunemPunct. ”În unele orașe, secțiile au fost suficiente și totul a decurs normal. Dacă acum doar s-ar dubla numărul de secții, fără un studiu bine făcut înainte, ar fi o risipă de resurse. Este foarte posibil să se deschidă secții în plus acolo unde nu este nevoie, iar acolo unde sunt necesare, să nu apară niciuna”, a mai spus Pelivan.

Dezvoltată cu ajutorul tuturor cetățenilor, harta votului din Diaspora va fi oferită autorităților de resort în timp util pentru ca alegerile de pe data de 10 noiembrie să asigure, pentru prima dată în istoria democrației românești, respectarea dreptului de vot al tuturor cetățenilor, indiferent de țara în care trăiesc și lucrează.

De unde se știe de câte secții de votare va fi nevoie?

Inițiativa #PunemPunct a demarat un studiu asupra situației din Diaspora, prin care vor ieși la iveală care au fost condițiile reale de vot în fiecare oraș din Europa unde comunitatea românească este activă. Rezultatul va fi o hartă completă cu numărul exact de secții de votare necesar în fiecare oraș și în fiecare zonă.

Cercetarea va fi realizată de o echipă pluridisciplinară, compusă din sociologi, juriști, programatori și oameni de comunicare. În prima etapă, cetățenii români din țară și din străinătate sunt invitați să completeze online un scurt chestionar, disponibil pe www.punempunct.ro.

Chestionarul este foarte scurt și colectează informații esențiale privind experiența votului de până acum în Diaspora, precum și intențiile pentru următoarele alegeri, localitățile în care cetățenii români vor vota,” a declarat Doru Pelivan. „Invităm toți cetățenii – indiferent dacă locuiesc în țară sau în străinătate – să se alăture inițiativei noastre, să completeze chestionarul și să îl distribuie cunoscuților. E important să știm cât mai precis unde vor să voteze pe 10 noiembrie”, a mai spus Doru Pelivan, inițiatorul #PunemPunct.

Harta realizată va fi publicată în mod transparent pe canalele inițiativei și va fi oferită în mod gratuit Guvernului României, împreună cu recomandări privind numărul, amplasarea și dotarea adecvată a secțiilor de votare din Diaspora.

Comentarii Facebook