Protest la Aeroportul Cluj pentru fermierii din Franța: ”Pământ pentru mâncare, nu pentru aeroporturi!” - FOTO

 

Treizeci şi cinci de activişti din mişcarea internaţională a ţăranilor Via Campesina şi Tinerii Mânioşi au protestat, vineri, 14 decembrie, în faţa Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca.

 

Demonstrația a fost una de solidaritate faţă de lupta de rezistenţă a locuitorilor din Notre Dame des Landes, Franţa, împotriva construirii unui nou aeroport în zonă.

 

Manifestarea paşnică a fost acompaniată de muzică şi mesaje în diferite limbi, precum ”Land for food, not for airports-”, ”Soutien a la ZAD”, ”Contra la especulacion, ocupacion. Somontes resiste”, “Nem Rio Frio, nem deserto, nem Notre Dame des Landes” şi “Solidaritate Roşia Montană – Notre Dame des Landes”. Impreună au sărbători lupte de rezistenţă din mai multe colţuri ale Europei şi au scandat  slogane pentru a atrage atenţia asupra impactului distructiv al proiectelor industriale asupra mediului, agriculturii şi comunităţilor locale: “Des oignons, pas des avions!*”, “Des legumes, pas du bitume*!”, “Salvaţi Roşia Montană!”. 

 

De peste 40 de ani, locuitorii din Notre Dame des Landes, Franţa - în apropierea oraşului Nantes – luptă împotriva construirii unui nou aeroport în zonă. Realizarea acestui proiect ar însemna betonarea a 2000 de hectare de pământ arabil şi expulzarea ţăranilor şi a familiilor de pe terenurile lor. Mai mult decât atât, în contextul restricţiilor naţionale bugetare, construirea noului aeroport ar presupune cheltuirea de către stat a peste 300 de milioane de euro în sprijinul companiei transnaţionale Vinci.

 

Începând cu anul 2009, sute de tineri s-au stabilit în Notre Dame des Landes pentru a proteja pământurile şi au ocupat casele şi clădirile goale, punând bazele unui nou mod de viaţă bazat pe autonomie, producţie proprie a bunurilor şi luare a deciziilor orizontal.

 

În data de 16 octombrie, guvernul francez a demarat o amplă operaţiune a armatei şi poliţiei pentru a distruge toate casele ocupate şi pentru a expulza localnicii. In ciuda numărului mare de poliţişti implicaţi – mai mult de o mie – aceştia nu au reuşit să controleze zona şi rezistenţa oamenilor: pe 17 octombrie 2012, patru mii de persoane au protestat în Notre Dame des Landes şi au ajutat la construirea de noi case. Cu toate acestea, o instanţă judecătorească a decis permiterea acţiunilor poliţiei pentru a distruge casele, care se pot întâmpla oricând zilele acestea.

 

Activiştii prezenţi la demonstraţie sunt din opt ţări: România, Franţa, Germania, Belgia, Spania, Brazilia, Italia, Portugalia. 

Comentarii Facebook