Miercuri 24 Aprilie

Protest în fața Primăriei Cluj-Napoca: Deschideți curțile școlilor pentru copii - VIDEO


Mai mulți clujeni au protestat joi în fața Primăriei Cluj-Napoca, pentru a forța municipalitatea să deschidă curțile școlilor pentru copii.

Curțile școlilor reprezintă spații publice în care copiii pot face mișcare zilnic. Dar acestea rămân închise în afara orelor de curs. Primăriile gestionează aceste spații și au puterea să le deschidă pentru folosul tuturor copiilor. Avem deja exemple pozitive de deschidere de curți, dar ele trebuie generalizate în toată țara. 

În lipsa unei practici unitare, directorii de școli păstrează curțile închise. Acest fenomen are consecințe directe în scăderea apetitului pentru sport și mișcare. Nivelul efortului fizic este adoptat de timpuriu şi tinde să persiste toată viaţa, acest lucru având o mare importanță asupra obezității la copii și, ulterior, în viața de adult.

Curțile școlilor reprezintă cel mai mare și mai la îndemână spațiu public ce poate fi utilizat pentru promovarea sportului de masă în comunitățile locale. Un calcul făcut la nivelul municipiului Cluj-Napoca a arătat că, prin folosirea curților școlare, spațiile de joacă din oraș s-ar tripla, cel puțin ca mărime.

În deceniile trecute, generații întregi de elevi s-au bucurat de posibilitatea de a face sport în curtea școlii. Acum, înaintea vacanței, este cel mai bun moment ca ele să fie repuse la dispoziția copiilor, pentru a face mișcare zilnic.

Semnează și tu petiția prin care îi cerem Președintelui Asociației Municipiilor din România să convingă primarii să deschidă curțile școlilor pentru copii și rezidenți!”, spun cei de la Declic, organizatorii protestului.

Comentarii Facebook