Proprietarul autoportretului Nicolae Tonitza are o colectie impresionanta de obiecte de arta Galerie FOTO


O familie din Turda si-a transformat casa intr-o veritabila galerie de arta, cu zeci de tablouri, ceasuri, portelanuri, poze si carti vechi si valoroase. Perla este autoportretul semnat de Nicolae Tonitza.

Casa familiei Ionescu adaposteste o adevarata comoara, din care face parte si autoportretul lui Nicolae Tonitza, despre care pana acum cateva zile nu se stia nimic. Lui Zoltan Ionescu i-au trebuit doi ani de cercetari pentru a identifica tabloul ca fiind un Tonitza veritabil. "Tabloul l-am primit alaturi de altele de la o matusa a sotiei mele, care face parte din familia Grandpierre, ce a detinut o imensa colectie de obiecte de arta in vremea comunistilor. Ceea ce avem noi este doar mica parte din ce am mai apucat sa salvam din colectie dupa 15 ani de la caderea regimului comunist. Panza cu Tonitza am primit-o fara rama si nu i-am dat importanta la inceput. Apoi am cercetat pe internet, am discutat cu experti, a fost un drum lung pana la identificarea tabloului, A fost greu deoarece nu prea exista bibliografie de la acea vreme", a spus colectionarul.

Acesta crede ca tabloul valoreaza cu mult mai mult de 40.000 de euro, cat s-a speculat in presa zilele trecute. Oricum, Zoltan Ionescu nici nu se gandeste sa se desparta de vreunul dintre cele circa 50 de tablouri pe care le are. "Nu pot sa ma despart de un obiect de arta, caci toate imi sunt de suflet. Am trecut si prin situatii grele, dar tot nu am vandut", spune barbatul.

Primele tablouri au fost mostenite sau cumparate de la matusile sotiei sale, dar acum Zoltan Ionescu umbla prin toata tara, dar si prin strainatate, pe la targuri sau magazine de antichitati pentru a-si imbogati colectia. "Am patit sa cumpar si tablouri care s-au dovedit false, dar am prins si ocazii cand am cumparat ieftin obiecte de valoare, caci proprietarul era necunoscator. Foarte multe lucruri bune de arta ajung pe mana necunoscatorilor sau pe mana comerciantilor ce le dau pe sume exorbitante sau se distrug. Am luat de la un tigan un tablou de Torok Pal", povesteste colectionarul.

Zoltan Ionescu este de profesie jurist, dar a terminat anterior Scoala de Arta din Timisoara, de unde i se trage pasiunea pentru obiecte de arta, pe care le aduna de circa noua ani.

Pasiunea lui Zoltan Ionescu este costisitoare, iar pentru a o intretine a facut bani din afaceri imobiliare. Pe langa tablouri, acesta mai are ceasuri, poze, carti si portelanuri vechi, precum o vaza de la fabrica din Turda, realizata cu ocazia declararii zilei de 1 mai ca ziua muncii, in 1948.

De asemenea, are o poza a lui George Enescu cu autograf din 1921, cand a avut primul concert la Cluj, si codul civil francez de pe vremea lui Napoleon.

Colectionarul intentioneaza sa lanseze in viitorul apropiat un catalog cu tablourile pe care le detine. "Astfel voi sti si eu exact cate am", spune zambind barbatul.

Pentru a-si impartasi cunostintele, Zoltan Ionescu spera ca intr-o buna zi sa poate deschide o tabara de creatie in apropiere de Turda, unde sa vina copiii talentati de la scoala de arta din Cluj.

Comentarii Facebook