Proiectul Duct City bate pasul pe loc! In urmatorii 3 ani nu scapam de cablurile care atarna pe toate cladirile din Cluj Napoca


Proiectul Duct City, care ar fi trebuit sa duca la eliminarea cablurilor din Cluj Napoca, bate pasul pe loc de aproape 3 ani.

Primaria Cluj Napoca a semnat in 2008 cu firma CFO Integrator un contract de asociere in participatiune pentru realizarea proiectului Duct City. Pana acum doar 10 kilometri de cabluri au fost trecute in canale subterane.
 
Potrivit site-ului companiei, lungimea estimativa a retelei va fi de 585 de kilometri de santuri in care vor fi introduse 4.000 de kilometri de cabluri, iar termenul de finalizare trecut este anul 2014.

Reprezentantii PSD Cluj sustin ca au discutat cu firma CFO Integrator care ar fi trebuit sa realizeze proiectul: "Au declarat ca au contracte Vodafone, RCS&RDS, Prime Telecom si Comunicatii Starnet Media si urmeaza in luna ianuarie a acestui an sa semneze cu alte trei companii. Se pare insa ca acest lucru nu s-a intamplat. La sfarsitul anului trecut, reteaua era finalizata in proportie de 15%. Furnizorii de servicii de comunicatii electronice platesc 9 euro pe luna pentru inchirierea a 100 de metri de microtub destinat cablurilor de fibra optica din reteaua Duct City".

In aceste conditii, proiectul Duct City, privind crearea unei retele subterane pentru cablurile de telecomunicatii din oras, avanseaza cu o viteza de 3,3 kilometri pe an. In acest ritm, lucrarea s-ar termina in circa 175 de ani, a mai precizat Aurelia Cristea, vicepresedinte PSD Cluj.

Primarul Sorin Apostu a spus la randul lui ca proiectul nu inainteaza pentru ca este prea avangardist pentru Romania.

"Compania a incheiat contracte cu mai multe firme care au intins aceste cabluri prin oras, pe un anumit tronson, as spune eu important, care va fi testat pentru inceput. Sigur ca este extrem de dificil de implementat acest proiect cat timp orice firma se plange la departamentul concurentei ca nu este lasata sa atarne cabluri pe stalpi. Ni se reproseaza ca suntem primul oras din tara unde se implementeaza acest proiect  si nu au model cum sa inceapa", a spus Apostu.

Primarul nu a putut estima o perioada in care proiectul va fi terminat. "Este un termen care trebuie totusi sa fie respectat. Speram ca in 2-3 ani sa se rezolve problemele cu cablurile atat in centru, cat si pe cartiere", a mai precizat Sorin Apostu.

Comentarii Facebook