Joi 6 Octombrie

Programul ceremoniei de înscăunare a noului Episcop Greco-Catolic de Cluj-Gherla, PS CLAUDIU LUCIAN POP


Ceremonia de înscăunare a noului Episcop Greco-Catolic de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa CLAUDIU LUCIAN POP are loc sâmbătă 24 aprilie. 

Sfântul Părinte Papa Francisc și-a dat acordul, la data de 14 aprilie a.c., pentru alegerea canonică făcută de către Sinodul Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în data de 12 aprilie a.c., la Blaj, ca în Scaunul episcopal de Cluj-Gherla să fie transferat Preasfințitul Claudiu Lucian Pop, până în prezent Episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore.

Ca urmare, Eparhia de Cluj-Gherla își așteaptă noul Întâistătător, pe Preasfințitul Părinte Claudiu. În acest Scaun episcopal, cu vrednicie au stat Episcopul unirii – acum Fericitul Episcop Iuliu Hossu –, bunul Arhiepiscop George Guțiu și făcătorul de pace Episcop Florentin Crihălmeanu, cei care acum se roagă pentru Biserica și poporul lor în fața Tronului lui Dumnezeu.

Înscăunarea Preasfințitului Părinte Claudiu, ca Eparh de Cluj-Gherla, va avea loc sâmbătă, 24 aprilie a.c., începând cu ora 11.00, în cadrul Sfintei Liturghii care se va celebra pe esplanada din fața Catedralei Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea din Piața Cipariu, Cluj-Napoca. 

Celebrarea solemnă se va desfășura în prezenţa delegatului oficial al Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Preasfințitul Părinte Mihai, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de București, în prezența delegatului Nunţiului Apostolic în România și Republica Moldova, asistați fiind de majoritatea episcopilor catolici din România, precum și de alți episcopi sosiți de peste hotare. 

În cadrul ceremoniei de înscăunare, Preasfințitul Părinte Claudiu va purta crucea Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, îi va fi data mantia arhierească a Înalt Preasfințitului Părinte Arhiepiscop George Guțiu, iar toiagul arhieresc pe care-l va primi va fi cel al vrednicului de pomenire Episcop Florentin Crihălmeanu. Toate acestea reprezintă dorința noului Arhiereu de a se înscrie în linia slujirii plină de credință, speranță și iubire pe care au urmat-o acești înaintași ai săi în Scaunul arhieresc al Eparhiei de Cluj-Gherla.  

În încheierea ceremonialului, Preasfințitul Părinte Claudiu, în calitate de Episcop Eparhial de Cluj-Gherla, va primi mesajele din partea autorităților bisericești, din partea autorităților Statului precum și salutul reprezentanților preoților, persoanelor consacrate, credincioșilor și ai diferitelor asociații din Eparhia de Cluj-Gherla.  

Totodată, toți participanții la evenimentul istoric programat la Cluj-Napoca sunt chemați să respecte normele sanitare în vigoare pentru perioada de pandemie.

Întreaga ceremonie va fi transmisă în direct prin intermediul postului TVR3/TVR Cluj. 

Comentarii Facebook