Profesorul clujeanul Marius Balo, închis în China, va fi adus acasă


Ministerul Justiţiei anunță că autorităţile chineze au aprobat transferarea lui Marius Balo, profesorul universitar condamnat la opt ani de închisoare în China.

Acordul autorităţilor chineze privind transferarea persoanei condamnate a fost dat în urma demersurilor juridice şi diplomatice ale Ministerului Justiţiei din România alături de Ministerul Afacerilor Externe. Astfel, Ministerul Justiţiei a corespondat cu omologii chinezi pentru obţinerea documentaţiei de transfer şi a sesizat autorităţile judiciare române în vederea recunoaşterii pedepsei aplicate de instanţele chineze. La data de 1 octombrie 2019, Curtea de Apel Cluj a dispus recunoaşterea şi transferarea lui Marius Balo în România, în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani închisoare. Hotărârea Curţii de Apel Cluj a reprezentat acordul autorităţilor române privind transferarea acestuia”, anunţă Ministerul Justiţiei.

Clujeanul Marius Balo, amenințat inițial cu pedeapsa cu moartea și apoi întemnițat pentru un presupus prejudiciu de 80 de dolari, spune că în perioada petrecută în detenție a trecut prin „umilințe și torturi” de care îl doare și să își amintească. În plus, dacă nu este transferat în România, el riscă să rămână în închisoare mult mai mult decât pedeapsa inițială de 8 ani. Condamnarea se poate dubla sau chiar tripla dacă un judecător chinez consideră că el nu ”s-a reformat”, ceea ce într-o țară comunistă poate însemna inclusiv renunțarea la credința ortodoxă, o cerință imposibilă pentru Marius Balo, absolvent al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.

Marius Balo era stabilit în China din 2010, inițial ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație New Oriental din Beijing. În 2014, Marius Balo a fost arestat pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală, al cărei prejudiciu era de 80 de dolari. Absolvent al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, Marius Balo a petrecut următorii cinci ani în închisoare, în condiții de supra-aglomerare, fără apă caldă sau căldură, fără contact cu vorbitori de română sau engleză, uneori legat și dus la interogatorii, și forțat să muncească peste 12 ore pe zi pentru a-și câștiga dreptul la mâncare.

Comentarii Facebook