Profesor UBB, deconspirat de Colegiul CNSAS ca fiind informator al Securității Comuniste. Supraveghea colegii de liceu


Horvath Istvan, președintele Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale și prodecan la nou înființata Facultate de Sociologie și Asistență Socială din cadrul UBB, a fost deconspirat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității ca fiind informator al Securității Comuniste.

Într-un document remis de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Statului se arată clar că, în timp ce era elev la Liceul Industrial 4 din Miercurea Ciuc, HORVATH Istvan a fost recrutat pentru supravegherea informativă a colegilor din liceu. Totuși, Direcţia de Specialitate nu a identificat informaţii transmise Securităţii de către domnul HORVATH Istvan. Cercetarea s-a făcut având în vedere calitatea domnului HORVATH Istvan de preşedinte al Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale, scrie Cotidianul.

István Horváth a obținut titlul de doctor în 2002 cu o teză cu titlul LIMBĂ, ETNICITATE, IDENTITATE, având ca și conducător inițial pe profesorul Gáll Ernő. A fost între primii angajați la linia maghiară de la sociologie, asumând mai multe aspecte de gestionare și management academic. 

István Horváth se numără și între fondatorii revistei de sociologie în limbă maghiară Erdélyi Társadalom (Societatea Transilvană), care funcționează din 2003 și al cărui redactor șef a fost la început. În 2001 a devenit prodecan la nou înființata Facultate de Sociologie și Asistență Socială (până în 2007), devenind în 2013 profesor universitar în cadrul acesteia.

Din 2007, Horváth conduce Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale o instituție publică înființată în anul respectiv la Cluj.

p1.jpeg

p2.jpeg

Comentarii Facebook