Profesor cu 37 de ani vechime: Tupeul elevilor de azi? E simplu! Li se spune mereu «Pentru că meriți!» și au uitat de autocritică!
Într-un interviu, profesorul de Limba română la Colegiul „Sfântul Sava” din București, Gheorghe Lăzărescu, cu o experiență de 37 de ani, vorbește despre provocările învățământului modern și despre cum societatea actuală a influențat comportamentul elevilor. El atrage atenția asupra unui fenomen îngrijorător: dispariția autocriticii și creșterea tupeului, alimentate de o cultură care valorizează imaginea personală și promovează mesajul „Pentru că meriți!”. Lăzărescu a discutat la Hotnews despre dificultățile de a menține autoritatea într-o lume în care influența internetului și dorința de validare externă pun presiune pe tinerii de azi, dar și despre strategiile sale pentru a menține o relație pozitivă cu elevii și părinții.
Profesorul Gheorghe Lăzărescu, cadru didactic la prestigiosul Colegiu „Sfântul Sava” din București, oferă într-un interviu pentru Hotnews o perspectivă fascinantă asupra provocărilor moderne din educație. Între dorința de a-și motiva elevii și presiunea societății, profesorul Lăzărescu povestește cum a reușit să mențină un echilibru fragil între exigență și înțelegere.
Tupeul, stimulat de cultura imaginii
Profesorul recunoaște că, într-adevăr, astăzi se vede un tupeu mai mare în rândul unor elevi. Însă nu dă vina doar pe școală: ”– Nu-i cam mult tupeu la școală azi, domnule profesor Lăzărescu?– La unii elevi, da. Mai mult decât înainte, pentru că tupeul este stimulat de o cultură populară axată pe valorizarea propriei imagini, cu orice preț. Publicitatea este construită în mare parte pe această idee: „Pentru că meriți!”
Greșeala unui profesor – o lecție de autenticitate
Întrebat cum reușește să păstreze motivația, Lăzărescu mărturisește că a învățat mult de la elevii săi: "La un moment dat, le-am spus că profesorul este ca un actor care, atunci când intră în clasă, trebuie să lase grijile deoparte. Când un alt profesor a fost criticat de elevi pentru comportamentul său, am sugerat că poate are probleme acasă. Elevii mi-au reamintit: 'Nu ne-ați spus că profesorul trebuie să lase totul afară?' Atunci am recunoscut: 'Am greșit'."
Relația cu elevii: mai mult decât autoritate
Lăzărescu recunoaște că la începutul carierei sale nu era sigur dacă va reuși să construiască o relație solidă cu elevii. Cu toate acestea, a descoperit că empatia și interesul autentic pentru elevi, indiferent de rezultatele lor academice, sunt cheia succesului. "Am avut elevi dezinteresați de română, dar am aflat că unii erau pasionați de desen. Le-am cerut să-mi arate lucrările lor și am pornit de acolo."
Confruntarea cu „adevărurile” internetului
Generațiile actuale au adus o provocare neașteptată: tendința de a-și impune propriile „adevăruri” și de a refuza faptele obiective. Profesorul povestește cum elevii i-au prezentat o imagine greșită despre „Junimea”, susținând că fotografia era corectă, chiar și după ce li s-au adus dovezi contrare. "Obsesia pentru 'adevărul meu' a devenit mai importantă decât realitatea," explică el.
Relația cu tehnologia și referatele de pe internet
Lăzărescu nu neagă utilitatea internetului în educație, dar avertizează asupra dependenței excesive de acesta. "Am învățat să folosesc internetul, dar este esențial să învățăm elevii să aleagă informația corectă. În loc să resping referatele de pe net, prefer să discutăm despre ele la clasă, să le analizăm împreună."
Presiunea părinților și statutul profesorului în societate
O altă problemă majoră este relația cu părinții, un subiect sensibil în educația modernă. Profesorul își amintește că prefera discuțiile individuale cu părinții elevilor, evitând astfel tensiunile din grup. "Din păcate, există un dispreț tot mai mare față de profesori. Asta se reflectă și în numărul tot mai mic de tineri care își doresc să devină dascăli."
Concluzia: Profesorul ca influencer
Într-o lume dominată de influenceri, profesorul Lăzărescu crede că și cadrele didactice ar trebui să devină un fel de influenceri, adaptându-se la noile cerințe de comunicare și relevanță. "Elevii ascultă de youtuberi, dar un profesor trebuie să fie un bun comunicator și să recunoască atunci când greșește."
Interviul său, plin de introspecție și sinceritate, arată clar că meseria de profesor este una dintre cele mai solicitante, dar și una dintre cele mai esențiale în societatea de astăzi.
3 Comentarii
Sf. Sava e un liceu de elita, unde ajung in general copii din familii decente. Daca ar fi predat la o scoala din Pantelimon, sa zicem, nu mai venea cu texte despre apropierea de elev, fiind preocupat sa-si apere pielea, la propriu.
Pun pariu pe oricat ca profesorul din articol e impotent, ca n-o avut o femeie in viata lui...!!!
:::))):::::))))))))))
@exe: Da, asa cum tu ai avut-o doar pe ma-ta in toata viata ta trista.