Duminica 25 Septembrie

Primele buletine electronice, eliberate la Cluj-Napoca. Până în 2031 toți românii vor avea astfel de cărți de identitate


Astăzi vor fi eliberate primele 100 de noi cărți de identitate din totalul celor 5.000, care fac parte din acest proiect pilot care a fost lansat la începutul august la Cluj-Napoca. Atunci, în doar o săptămână, peste 100 de clujeni și-au depus actele pentru noile buletine, iar timpul de eliberare a unui astfel de document este de aproximativ o lună.

Primele cărți de identitate electronice vor fi eliberate la Cluj-Napoca

Noile cărți de identitate au dimensiunea unui card bancar și pe lângă informațiile care se află și pe actualele buletine vor avea și un cip pe care vor fi stocate două amprente digitale și o amprentă facială. Vor fi și alte elemente de siguranță care se regăsesc și pe cărțile de identitate din alte țări europene. Și asta pentru că, spun polițiștii, buletinele clasice românești sunt cel mai ușor de falsificat.

Se poate opta și pentru buletine fără cip

Românii vor putea alege și buletine fără cip, tot de dimensiunea unui card bancar, însă nu le pot putea folosi pentru a ieși din țară. Pentru a ieși din țară vor avea nevoie de un pașaport care va avea un cip. Timp de câteva luni, aceste buletine vor fi eliberate doar la Cluj-Napoca, însă mai apoi proiectul va fi extins la nivel național.

Astfel, până în 2031, toate cărțile de identitate din România vor fi înlocuite cu cele noi.


Comentarii Facebook