Primarul unei comune din Cluj, ales de localnici, deși a fost condamnat pentru înșelăciune


Primarul proaspăt ales al comunei clujene Cojocna a fost condamnat, în 2014, pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.

Teodor Bucur a fost ales, duminică, primar al Comunei Cojocna,iind clasat pe primul loc, la o mare distanță de contracandiații lui. Cu sloganul ”Renaștem pentru România. Cinste, dreptate și adevăr”, noul primar al comunei Cojocna a fost ales cu o larga majoritate de voturi, deși el este condamnat pentru înșelăciune.

Câștigătorul alegerilor din Cojocna a fost condamnat definitiv, în anul 2014, pentru înșelăciune, la trei ani de închisoare, cu suspendare, după ce a pus la cale o întreagă rețea prin care bătrânii din Cojocna, și din alte sate din județul Cluj, au primit pensii de refugiați de război, scrie evz.ro.

Potrivit sursei citate, Bucur a fost acuzat de procurorii clujeni că a creat un prejudiciu de 521.000 de lei prin ”rezolvarea” a 63 de dosare de refugiați pentru diferite persoane în vârstă, în urma cărora acestea au beneficiat de pensii de refugiați. Anchetatorii au susținut că Bucur controla mai mulți bătrâni, cu vârste de peste 85 de ani, persoane pe care le ducea în fața unui notar public unde declarau că solicitantul pensiei de refugiat a fost plecat în refugiu, în timpul celui de-al doilea război mondial, și că ei cunoșteau exact acest fapt. Ulterior, declarațiile notariale erau depuse la Casa de Pensii Cluj, care aproba plata pensiei de refugiat, câte 200 de lei pentru fiecare an de refugiu. Astfel, pensia solicitantului creștea și cu 1.000 de lei lună.

În unele cazuri, cum este al pensionarilor Ioan M. sau Ioan P. Prejudiciul suferit de Casa de Pensii Cluj a fost de 59.011 lei și de 42.532 lei.

Cu toate acestea, după sentință de condamnare, judecătorii clujeni nu i-au interzis lui Teodor Bucur de a candida, astfel că la alegerile locale acesta a ieșit primarul Cojocnei.

Cu această ocazie, Casa de Pensii Cluj va putea recupera prejudiciul cauzat de Bucur, unându-i poprire pe salariu.

Noi am demarat demersurile pentru recuperarea prejudiciului stabilit de instanța de judecată, dar cum Teodor Bucur nu avea nimic pe numele său, nici terenuri, nici case, nici salarii, nu am reușit să recuperăm nimic. Niciun leu. Acum, dacă va fi primar vom demara demersurile de proprire a salariului său cu o treime. Am aflat și eu că a fost ales primar și sincer vă spun că m-am mirat că oamenii aleg ceea ce aleg”, a spus directorul Casei de Pensii Cluj, Iacob Moholea.

Comentarii Facebook