Preotul Marius Cerghizan va conduce Eparhia de Cluj-Gherla după dispariția Episcopului Florentin Crihălmeanu


Preotul Dumitru Marius Cerghizan a fost numit Administrator al Eparhiei Cluj - Gherla, până la alegerea unui nou episcop.

Turma cuvântătoare a Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla nu a rămas fără Păstor. După recenta mutare din această viață a regretatului Episcop eparh, PS Florentin Crihălmeanu, prin hotărârea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică a fost numit un Administrator eparhial care se va îngriji de buna-cârmuire a acestei eparhii până la data alegerii unui nou episcop.

Preotul rânduit să continue, pentru o perioadă, lucrarea pastorală a Preasfinției Sale Florentin este cel care i-a fost secretar, i-a stat alături ca și consilier eparhial și din vara lui 2020 a fost vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla: Pr. Dumitru Marius Cerghizan numit, prin Decretul nr. 931/19.01.2021, în funcția de Administrator al Eparhiei de Cluj-Gherla”, precizează preotul Daniel Avram, consilier eparhial cu Mass-Media.

Cine este Pr. Dumitru Marius Cerghizan

Pr. Dumitru Marius Cerghizan s-a născut la 8 septembrie 1976, în loc. Bistriţa. A fost hirotonit preot, la 21 noiembrie 2006, în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla.

A absolvit Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca. A urmat, tot la Cluj, Institutul Teologic Greco-Catolic „Sf. Ioan Evanghelistul”. A continuat studiile la Roma, unde a obținut licența în teologie la Universitatea Pontificală „Urbaniana” și un masterat în doctrina socială a Bisericii la Universitatea Pontificală „Lateran”.

Este capelan al comunității „Bunavestire” al Congregației Surorilor Maicii Domnului, iar în trecut a fost administrator parohial în parohiile Corpadea și Petea.

În anul 2006 Preasfinția Sa Florentin i-a încredințat misiunea de secretar eparhial. A fost ales în structurile conducerii Eparhiei de Cluj-Gherla din anul 2012, iar în 2014 a fost numit în calitatea de consilier pastoral. Începând cu anul 2017 a îndeplinit cu dăruire misiunea de vicar cu preoții.

În 22 iunie 2020, i-a fost încredințată o nouă misiune, aceea de Vicar General al Eparhiei de Cluj-Gherla, pe care a îndeplinit-o cu credință, contribuind, alături de Episcopul eparhial, la bunul mers al vieții eparhiei.

Din 19 ianuarie 2021 preia funcția de Administrator al Eparhiei de Cluj-Gherla, pe care, cu ajutorul Bunului Dumnezeu o va împlini cu vrednicie, după modelul Episcopului care l-a format și alături de care a slujit.

Comentarii Facebook