Preotul care a preparat împărtășania servită credincioșilor la Cluj și-a dus mâna la gură de zeci de ori - VIDEO


Condițiile în care s-a preparat împărtășania servită credincioșilor de la Cluj cu aceeași linguriță sunt total neigienice. 

Preotul care a preparat vinul și pâinea și-a dus mâna la gură de zeci de ori și apoi a continuat treaba. 

La final, cu aceeași lingură au fost împărtășiți circa 100 de credincioși. În tot acest timp, România este în izolare, iar oamenii evită contactul unii cu alții pentru a nu ajuta la răspândirea coronavirusului.

Preoții clujeni spun că nimic rău nu se poate întâmpla pentru că împărtășania este un obicei sfânt.

Prefectul Clujului Mircea Abrudean a spus că s-a declanșat o anchetă și că a primit prmisiuni de la IPS Andrei că nu vor mai avea loc asemenea evenimente. Slujbele vor fi tinute in biserici doar de către clerici, fără enoriași, asa cum prevede ordonanta militară nr. 2.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, a declarat că niciun credincios nu a venit cu lingurița proprie.
Biserica a înțeles de la bun început faptul că este de datoria ei să respecte toate recomandările primite din partea autorităților în primul rând pentru a-și proteja credincioșii, dar și pentru a da un exemplu că aceste reguli trebuiesc asumate conștient și responsabil de către toți.
Din acest motiv, slujbele religioase au fost săvârșite în ultima săptămână în afara lăcașelor de cult, cu un număr restrâns de credincioși, în limitele cerute de autorități. În ceea ce privește administrarea Împărătșaniei, până în prezent nu avem decât recomandarea Patriarhiei, care oferă posibilitatea credincioșilor care, din varii motive, nu doresc să se Împărtășească din potirul comun, să poată solicita preotului să se împărtășească după Liturghie cu o linguriță adusă de acasă. Cu toate aceste recomandări, nimeni nu a cerut să primească astfel Sfânta Împărtășanie.
În prezent nu există altă practică de administrare a Împărtășaniei, ea fiind primită în mod liber consimțit de către fiecare credincios, care alege să participe la Sfânta Liturghie. Pe lângă acest fapt, nu le putem refuza credincioșilor bucuria de a se împărtăși din potirul euharistic în această perioadă a Postului Mare, în contextul în care din data de 23 martie 2020 slujbele vor fi săvârșite doar de către preot și cântăreț, cu bisericile închise”, a spus Bogdan Ivanov.

Comentarii Facebook