Premiera spectacolului de operă ”NABUCCO”, de Giuseppe Verdi, are loc duminică, 29 mai

 

Una dintre cele mai impresionante opere ale tuturor timpurilor revine pe scena clujeană într-un montare de excepție și cu o distribuție remarcabilă, ce va marca în mod memorabil încheierea acestei stagiuni lirice prin trei reprezentații inedite: două dintre acestea vor avea loc pe scena teatrului liric (29 mai, respectiv 3 iunie) și un spectacol–eveniment va fi realizat în aer liber (2 iulie 2016, Piața Unirii din Cluj-Napoca).  

 

O reverie despre libertate, pe care însuși Verdi o numea inegalabila operă prin care cariera sa artistică avea să înceapă cu adevărat, ”Nabucco” este  una dintre cele mai longevive și apreciate creații din istoria lirică universală, având o dimensiune spirituală deosebită. Povestea legendară despre iubire, putere și umilință, puternic impregnată de istoria Babilonului, are ca invitați speciali soliști de renume internațional: soprana de origine sârbă Dragana Radaković, baritonul Ionuț Pascu și basul Marius Boloș, care îi vor avea alături pe soliștii Operei clujene Iulia Merca, Lucia Bulucz, Cristian Mogoșan, Beniamin Pop și Florin Pop, coordonați muzical de dirijorul József Horváth. Regia spectacolului este semnată de Ina Hudea, iar scenografia de Liliana Moraru.

 

Opera verdiană a fost inspirată din povestea biblică despre Nabuccodonosor, regele Babilonului din secolul XII î. Chr., precum și de interpretările sale artistice: piesa de teatru semnată de Auguste Anicet-Bourgeois și Francis Cornue și baletul adaptat după piesă de Antonio Cortese. Inițial numită ”Nabuccodonosor”, opera lui Verdi abordează povestea sclaviei, înfrângerea și exilul evreilor în Babilon sub teroarea regelui nemilos. Premiera operei din anul 1842, de la Scala din Milano, a răscolit publicul prin tema abordată și realismul cu care a fost redată, spectatorii săi interpretând-o drept îndemn la luptă împotriva austriecilor, pe atunci dominatori ai nordului Italiei. Verdi devenise, astfel, imediat după premieră, un inițiator și lider de suflet în lupta pentru libertate, opera sa un laitmotiv iar celebra interpretare corală ”Corul slavilor evrei” a primit statutul unui imn național.

 

Pe scena clujeană, rolul principal va fi interpretat de baritonul Ionuț Pascu, un talent liric recunoscut pe scenele europene, de asemenea absolvent al studiilor dirijorale ale Conservatorului Giuseppe Verdi din Milano. Soprana de origine sârbă Dragana Radakovic, celebră pentru interpretarea rolului Abigaille, este una dintre prezențele strălucitoare ale scenei lirice europene și internaționale, având totodată colaborări cu Opera din Timișoara și Opera Națională Română din Cluj-Napoca, unde a interpretat rolul Aida cu două ocazii. Basul Marius Boloș, distribuit în rolul Zaccaria, este interpretul unui vast repertoriu de roluri, solist permanent al Operei Naționale București și câștigător al trofeului Hariclea Darclée, în anul 2005.  

 

Personajul principal, cel care rostește mesajul acestei opere, este poporul evreu. Așa a gândit Verdi muzica, și tot astfel este realizată și punerea în scenă. Destinul personajului principal este urmărit sculptural pe parcursul celor 4 acte. Monumentalității melodice i se suprapune forța și expresivitatea mulțimii. Pentru că trufia și necredința sunt pedepsite de Dumnezeu, poporul evreu este condamnat din nou la exil, iar Nabucco la nebunie. Orgoliul și setea de putere capătă statut emblematic,manifestat plenar prin intermediul personajului Abigaille. Ea asigură atât punctul de cotitură, intriga spectaculoasă care declanșează desfășurarea unei acțiuni imprevizibile, cât şi clarificarea mesajului.

 

Soarta lui Nabucco se împletește în mod bizar cu cea a poporului evreu. Primul va cunoaște iertarea divină prin dragostea autentică pentru fiica lui, în timp ce al doilea își va recâștiga speranța prin profeția lui Zaccaria şi întoarcerea la credintă. Triumfului diabolicei Abigaille i se opune murmurul corului de sclavi, care devine – din punct de vedere vizual – o frescă a durerii la gândul despărțirii de viață”, aceasta este tușa oferită premierei ”Nabucco” de către regizoarea Ina Hudea, care a urmărit cu precizie fiecare detaliu al montării. Punerea în scenă are o ținută cinematografică, pe planuri simultane, aflându-se sub semnătura Lilianei Moraru, de asemenea creatoare a impozantelor costume ale acestei noi montări.

 

Spectacolul ”Nabucco” va avea parte de trei reprezentații în programul liric al lunilor mai – iulie 2016, cea din urmă aducând ineditul unui spectacol-eveniment realizat în aer liber, în încheierea Stagiunii 2015 – 2016. Premiera programată pentru duminică, 29 mai, coincide totodată cu lansarea celei mai noi campanii lansată de Opera Națională Română din Cluj: ”Ia-ți papionul și vino la Operă!”, ce își propune să reamintească publicului eleganța actului artistic și empatia cu care ne dorim ca acesta să fie perceput de către public.

 

Spectacolul va fi jucat duminică, 29 mai 2016, de la ora 18:30.

Comentarii Facebook