Prădători sexuali la Facultatea de Teatru din Cluj! Studentele au rupt tăcerea și vorbesc despre agresiunile trăite - VIDEO


Șase studente de la Facultatea de Teatru din Cluj-Napoca și o doctorandă au acuzat doi angajați ai UBB (care între timp au demisionat) că le-au agresat sexual. Cei vizați de acuzații sunt actorul C. G. și cameramanul N. B.

Tinerele de la Teatru au vorbit cu studenta la Jurnalism, Georgiana Grigoraș, despre cele petrecute în Facultate în cursul anului 2021, într-un material anchetă plin de mărturii șocante. 

Fondatorul Reactor, Doru Taloș, a explicat că a aflat despre demisia actorului C. G. chiar de la acesta. ”A spus că a demisionat pentru că nu mai putea să continue. Dacă e vorba despre o mușamalizare, eu cred că da! Și nu e prima. Cred că au fost mușamalizări repetate, pentru că nu cred că au fost niște cazuri izolate, care au apărut anul trecut. Eu am fost student în facultatea asta între 2006 și 2009. Lucrurile nu s-au schimbat foarte mult în anii ăștia. 

Eu cred că da (mai există profesori care comit abuzuri). Ar fi trebui să reacționăm altfel, dar nu am reacționat!”, a mărturisit acesta.

Studentele au spus că au fost agresate sexual și că erau stresate încă de când au ajuns la Facultatea de Teatru

Am fost avertizată cumva să am grijă la domnul G. La unul dintre cursuri în care erau toți profesorii prezenți, ceilalți doi lucrau cu restul studenților, el a venit la mine, mi-a pus mâna pe picior și m-a întrebat: ”Mă iubești?”. Nu i-am răspuns și m-am uitat la colegi și m-a întrebat din nou. I-am răspuns că îl respect și mi-a întins obrazul și mi-a spus să îl pup”, a spus Alexandra. 

Evelia a povestit că la ziua ei de naștere, când a împlinit 19 ani, a făcut o petrecere cu colegii, unde a apărut și actorul G, neinvitat. ”Când a plecat, i-am spus ”La revedere!” ”Sper că v-ați simțit bine!”. El mi-a răspuns dacă mai îmi mai spui o dată ”v-ați” o să îți rup clitorisul. Nu am știut cum să reacționez și am râs!”, a spus aceasta.

Ilinca a relatat o altă întâmplare de la o petrecere. ”Aveam o geacă de piele. Mi-a băgat mâinile în buzunar, fiind în spatele meu și a început să mă pipăie. După aceea a apărut prietena mea și a zis ”Uite că vine competiția”. Mi s-a mai întâmplat să stau pe scaun și să mă ridice să se pună el să mă țină în brațe cu forța”.

O altă studentă a detaliat o altă scenă cu profesorul G. ”După ce a plecat prietenul meu au început avansurile. Mi-a spus că sunt foarte frumoasă, dar că am un corp disproporționat. Mi-a pus mâna pe picior și m-a întrebat dacă vreau să mă ducă într-un loc frumos. I-am zis că nu. Mi-a zis să îl iau de mână. Se uita insistent la mine și tot încerca. Mi-a tot zis dacă vreau să mă ducă într-un loc frumos”. 

Sorana a absolvit Facultatea din Cluj și a vorbit despre cele trăite. ”Am văzut cine a terminat la Iași și am dat cereri de prietenie, printre care era și domnul G. Mi-a răspuns la cerere. A fost primul care mi-a răspuns. Am crezut că a vorbit profa cu el și că ce mișto ar fi să legăm o prietenie profesională. A început să fie ciudat, pentru că am urcat în taxi și nu ne-am dus la o bere informală, ci ne-am dus la spațiul lui. I-am trimis un mesaj unui prieten că mă duc la adresa pe care am auzit că i-a spus-o taximetristului. A început să mă atingă pe picior. I-am zis că nu îi permit și a zis că nu face nimic din ceea ce eu nu sunt de acord. I-am zis că nu pare. A încercat să mă atingă impropriu. Mi-a zis că lasă că tot de f...m noi!”. I-am și zis că nu se va întâmpla nimic între noi”.

Expresia ”Lasă că tot am să te f...t eu la un moment dat!” a fost descrisă și de Cabiria. 

Alexandra, absolventă Facultății din Cluj, spune că actorul C. G. este un profesionist și că nu crede că ar fi putut să agreseze și să abuzeze pe cineva: ”Nu pot să zic dacă și-a tras-o cu studentele. Dar pot să declar până la capăt că acest om nu ar fi putut să agreseze sau abuzeze sexual pe cineva. Dacă a făcut-o, sunt aproape sigură că nu a fost un abuz, pentru că pot să spun numai eu câteva persoane de la liceeni, la studenți sau dincolo de studenți care cam ar vrea să i-o tragă”.

Un alt caz de agresiune a vizat-o pe o doctoranda de la Departamentul de Film. Cel acuzat este N. B,  care era responsabil de echipamentele video ale Facultății. ”Ne mutam la sediul și am venit să ajut. Eram singuri și dânsul a considerat că e momentul să încerce să îmi fac avansuri sexuale. Prin atingeri. A încercat să mă sărute, să mă bage într-un loc ferit și când a văzut că opun rezistență și că nu se va întâmpla nimic, m-a strîns foarte tare. Am reușit să scap și a spus că ne vom mai întâlni”, a spus Adelina, Lector.

Conducerea Facultății de Teatru și Film spune că habar nu avea de aceste probleme

Prodecanul Claudiu Turcuș a declarat că a simțit o solidaritate cu aceste tinere: ”În momentul în care șase studente îți spun o poveste și aceasta este comună e clar că lucrurile sunt foarte clare”.

Despre zvonurile că aceste practici erau mai vechi și că tinerele știau de ele încă dinainte de a veni la Facultate, Turcuș a spus că acest lucru este o noutate pentru el. ”Plângerile studentelor și cea a doctorandei urmau să fie cercetate de o comisie de disciplină, dar la scurt timp cei doi acuzați au demisionat. I-am notificat și au decis să renunțe la contract. Demisia am înțeles-o ca pe o formă de recunoaștere a ceea ce s-a întîmplat”, a mai spus prodecanul.

C. G. a refuzat să comenteze acuzațiile studentelor. ”Eu evit lucrurile astea, pentru că nu prea am nimic de declarat”, a spus G.

Puteți vedea mai jos tot materialul realizat de studenta Georgiana Grigoraș. 

Comentarii Facebook