Poveștile de groază din farmacii continuă! Încă o farmacistă vorbește despre condițiile și salariile mizere: „M-am îmbolnăvit grav din cauza stresului”


După publicarea articolului despre condițiile inumane de muncă ale unui farmacist din Cluj-Napoca, redacția noastră a fost contactată de încă o farmacistă din Argeș, cu 8 ani de experiență și un rezidențiat în spate

După ani de studii și peste un deceniu de experiență, un farmacist din Cluj-Napoca descrie, într-un mesaj tulburător transmis pentru ȘTIRI DE CLUJ, cum o profesie cândva respectată a ajuns să fie tratată cu dispreț, lăsându-i pe cei care o practică epuizați, demoralizați și abandonați de un sistem care pare să-i fi uitat. Mărturia sa, întărită ulterior de reacția oficială a Colegiului Farmaciștilor din Cluj, scoate la lumină o criză profundă în care se află acest domeniu-cheie din sănătate și deschide un cadru necesar de reflecție și reformă.

După articolul de ieri, 5 iunie, o nouă mărturie a unei farmaciste din Argeș dezvăluie o realitate aproape identică: presiuni insuportabile, abuzuri, lipsă de respect profesional și o lipsă totală de sprijin din partea angajatorilor.

Revolta unui farmacist din Cluj:„După 5 ani de facultate și 13 ani de muncă, sunt plătit ca o femeie de serviciu. Farmaciștii sunt bătaia de joc a tuturor” - Ştiri de Cluj

„Stresul mi-a afectat sănătatea, nu mă mai pot ține pe două picioare”, mărturisește farmacista pentru ȘTIRI DE CLUJ, care, după ani de studii și dedicare, a ajuns să muncească într-un sistem care pare să funcționeze pe baza exploatării și fricii.

Farmacista din Argeș descrie o presiune constantă pentru îndeplinirea unor obiective comerciale absurde: „Era supra solicitare din punctul de vedere al target-ului, de la anumite produse de brandul propriu al farmaciei, la un anumit număr de rețete compensate care trebuiau făcute”, ne spune aceasta.

Problema este că, în multe cazuri, rețetele nu puteau fi onorate, din lipsă de medicamente. „Nu aveam medicamente uzuale din cauza unei aprovizionări deficitare. Acestea erau considerate neprofitabile pentru lanț sau pentru farmacie.”

În aceste condiții, pacienții plecau spre alte farmacii, iar farmaciștii rămâneau cu obiectivele neîndeplinite. „Bineînțeles că pacienții mergeau la alte farmacii unde acele medicamente erau disponibile și noi rămâneam cu target-ul neîmplinit.”

Aceasta ne povestește despre o realitate în care fișa postului cuprindea de toate: descărcarea comenzilor, trimiterea de comenzi online, curățenie și suport administrativ, toate în timp ce era supravegheată abuziv de superiori. „Când ajungi să mergi la servici și să te gândești ce se mai întâmplă azi, legat de ce o să mă mai certe farmacista dirigintă, ajungi să lucrezi într-un mediu toxic.”

Atmosfera tensionată și lipsa de personal fac ca munca să devină insuportabilă: „Să stai mereu cu cineva în spate să te grăbească și să te întrebe de ce durează atât în timp ce eu eram cu pacientul în față cu două rețete pe câte două-trei luni, este imposibil și, la un moment dat, clachezi.”

Într-una dintre cele patru farmacii în care a lucrat, farmacista a descoperit un lucru grav: „Am găsit medicamente expirate în sertarul de la vânzare.” Potrivit ei, acest lucru se întâmpla din cauza comenzilor „gigantice și complet ireale pentru fluxul de clienți”, care duceau inevitabil la pierderi, dar și la punerea în pericol a sănătății pacienților.

Pe lângă condițiile grele de muncă, farmacista a avut parte și de practici financiare înșelătoare. „La ultimul loc de muncă unde am aplicat la interviu mi s-a spus că salariul ar fi de 4065 de lei net, ca ulterior, când am primit contractul, acesta să fie de fapt salariul brut.”

Situația nu a fost unică: „Și la celălalt job, faptul că inițial mi s-a dat un salariu mai mare a fost cauza care a determinat-o pe șefă să mă dea afară după doar două luni.” Potrivit ei, salariul minim pe economie este aproape o normă pentru angajații din farmacii, indiferent de experiență sau responsabilități.

Din păcate după cum se poate vedea cazul din Cluj-Napoca nu este unul singular sau izolat, se pare că aceste practici complet imorale sunt prezente și în alte zone din țară, lucru care poate să fie doar îngrijorător pentru tinerii studenți ce aspiră ca după multa muncă depusă pe băncile facultății să fie răsplătiți măcar cu o fărâmă de respect și un loc de muncă la care pot merge cu plăcere.

Întrebați de redacția noastră, ȘTIRI DE CLUJ,  dacă știu situația din farmaciile din oraș conducerea Colegiului Farmaciștilor din Cluj, Elena Dinte, a admis următoarele lucruri:

„Am citit cele precizate de unul dintre colegii noștri pe care l-ați citat în articolul dvs. Cu profund regret vă spun că majoritatea aspectelor prezentate sunt cât se poate de apropiate de realitate. Practic, acesta este unul dintre motivele ce m-au determinat să mă implic în reprezentarea profesională a farmacistului și, colegii care mă cunosc- probabil toți colegii farmacisti din județul nostru- știu despre nivelul de implicare pe care colegiul farmaciștilor din Cluj îl are în reformarea profesiei. Nu este cazul aici să prezentăm în detaliu acțiunile pe care le-am realizat sau pe care le desfășurăm în momentul de față. Ma simt, totuși, nevoită să punctez faptul ca prioritățile pe care le-am setat alături de colegii mei cu care lucrez, inclusiv la nivel național, își au originea în rezultatul chestionarului pe care l-am aplicat în anul 2023 la nivel național. 

Una dintre cele mai importante concluzii a acestui studiu a fost aceea că nu vom putea redobândi prestigiul farmacistului ca specialist al domeniului sănătății fără un nivel adecvat al venitului acestuia.

Practic, dezideratul cu care eu am pornit la drum încă de la începutul anului 2024 în echipele cu care lucrez la nivel național se referă la remunerarea farmacistului în concordanță cu importanța și nivelul sau de pregătire.

Drept soluții pentru a putea crește venitul fiecărui farmacist din țară am identificat trei  măsuri ce trebuie adoptate:

1. Farmacistul clinician sa fie asimilat personalului medical din Spital;

2. Decontarea serviciilor farmaceutice către fiecare farmacist;

3. Modificarea cotelor de adaos la medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală  (OMS 368/2017)

Dacă pentru prima măsură discuțiile sunt destul de avansate cu reprezentanții Ministerului Sănătății, pentru celelalte două măsuri a fost nevoie de o analiză riguroasă pentru a clarifica cuantumul și raportul dintre acestea. 

În acest sens, nu mai demult decât în cursul săptămânii trecute am inițiat discuțiile cu un centru de cercetare din cadrul Universității Babeș-Bolyai în vederea contractării unui studiu de impact asupra modificării OMS 368/2017. Vă anunț pe această cale, in premieră, faptul că în cursul săptămânii viitoare vom semna contractul și că vom face tot ce ține de noi pentru ca acest studiu să devină punctul de pornire în realizarea unui set de politici publice de sănătate menite să redobândească statutul profesional al farmacistului și pentru a înlesni accesul la tratament  tuturor pacienților din țară.

Mai mult, vă asigur că odată recunoscut și remunerat că atare, farmacistul va deveni din nou o profesie atractivă pentru tânăra generație, astfel încât pacienții să poată să fie consiliați  așa cum se cuvine, de specialiști mândri de profesia lor, farmaciști care sunt în fiecare clipă preocupați de ameliorarea stării de sănătate a pacienților pe care îi consiliază, nu pe tendințe de reconversie profesională sau recomandări în funcție de marjele de profit”

Comentarii Facebook