Revolta unui farmacist din Cluj:„După 5 ani de facultate și 13 ani de muncă, sunt plătit ca o femeie de serviciu. Farmaciștii sunt bătaia de joc a tuturor”
După 13 ani de muncă în farmacie, suntem plătiți ca o femeie de serviciu” – Strigătul disperat al unui farmacist din Cluj care se simte abandonat de sistem: „Am ajuns bătaia de joc a tuturor, deși ținem sănătatea oamenilor în mâini”
Un farmacist din Cluj-Napoca a relatat pentru Știri de Cluj situația delicată în care se află farmaciștii din ziua de azi, în care descrie durerea, frustrarea și umilința cu care trăiesc tot mai mulți profesioniști din domeniul farmaceutic.
Cu diplomă de la UMF Cluj-Napoca și peste 13 ani de experiență în spate, timp în care a lucrat în cam toate marile lanțuri farmaceutice din Cluj, acesta povestește cum, pas cu pas, o meserie respectată și decent plătită a ajuns astăzi una ignorată, prost remunerată și tratată cu dispreț.
„Sunt un farmacist din Cluj-Napoca. Vreau să vă relatez din experiența mea de peste 10 ani cât de prost plătită a ajuns această meserie. Care era cândva și respectată, și plătită corespunzător. Am schimbat mai multe locuri de muncă, începând de la marile lanțuri farmaceutice, la farmacii independente. Toate oferă salarii de... femeie de serviciu. Asta după o experiență de peste 10 ani în domeniu. Am uitat să menționez că sunt farmacist cu diplomă de la UMF Cluj-Napoca”, a relatat farmacistul pentru Știri de Cluj.
Acesta explică faptul că salariile, chiar și pentru un farmacist cu experiență, sunt extrem de mici: „Angajatorii plătesc sub 4000 de lei în multe cazuri, și se ajunge la 5000 și puțin doar cu ore multe peste program”, a povestit el. În plus, susține că există o discrepanță enormă între ce se promite la interviul de angajare și ceea ce găsește efectiv la locul de muncă: „La interviurile de angajare se prezintă ceva, la fața locului este aproape totul diferit – în sensul rău al cuvântului.”
Farmacistul spune că, dincolo de salariul mic, s-a pierdut și orice urmă de respect pentru profesia sa: „Demnitatea farmaciștilor a ajuns să fie călcată în picioare, atât de către pacienți, care ne tratează precum pe o casieră de la supermarket, cât și de către angajatori.”
Acesta povestește pentru Știri de Cluj și despre lipsa personalului, despre condițiile precare în care se lucrează și despre problemele tehnice zilnice care duc la situații absurde: „Nu există personal suficient. Sistemele informatice sunt vechi și se blochează. De cele mai multe ori ajungi singur pe tură. Pacienții nervoși, din cauza acestor blocaje, dau recenzii negative. Iar angajatului i se impută din salariu.”
În plus, dezvăluie că asupra farmaciștilor se pun presiuni comerciale: „Sunt presiuni interne din partea lanțurilor să vindem branduri proprii, strategie care nu funcționează mereu. Majoritatea pacienților caută și ieftin, și bun, sau vin cu rețete și recomandări de la medici”, a mai relatat farmacistul pentru Știri de Cluj.
A povestit și despre atmosfera tensionată din unele farmacii, unde șefii aplică presiuni și jigniri constante, făcând munca de zi cu zi și mai grea: „Sunt multe neconcordanțe, dar am făcut acest scurt rezumat. Presiune constantă, lipsă de personal, condiții proaste, stres maxim, salarii mici. Cam asta e realitatea.”
Întrebat cum era în urmă cu peste un deceniu, farmacistul spune clar că situația s-a degradat vizibil: „Era mult mai bine. Salariile erau mult mai decente în raport cu inflația și prețurile de atunci. Era personal specific pentru casierie, pentru manipulare marfă, chiar și angajatorii erau mult mai respectuoși. Și pacienții – nu se comportau ca și la piață.”
Mesajul său către Știri de Cluj este un semnal de alarmă, dar și o mărturie amară despre cum o profesie nobilă, care presupune ani de studii și o responsabilitate uriașă, a fost transformată într-o muncă epuizantă, prost plătită și profund neapreciată.
Farmacistul clujean a criticat și lipsa de implicare a instituțiilor care ar trebui să le apere drepturile: „Ne simțim abandonați”
Farmacistul clujean a criticat dur și lipsa de implicare a instituțiilor care ar trebui să apere interesele profesiei, acuzând pasivitatea și lipsa de transparență a Colegiului Farmaciștilor din România.
„Colegiul Farmaciștilor nu a avut nicio atitudine reală în fața degradării acestei meserii. Nu simțim nicio formă de sprijin. Încasează taxe de la noi, dar fără să se vadă ceva concret în schimb. Nu au făcut nimic notabil pentru profesie în ultimii ani, în afară de a încasa cotizații. În loc să fie o voce pentru farmaciști, par complet deconectați de realitatea din teren”, a declarat farmacistul pentru Știri de Cluj.
Știri de Cluj a contactat și conducerea Colegiului Farmaciștilor Cluj. Deocamdată nu am primit niciun răspuns. În măsura în care acest răspuns va veni îl vom publica imediat.
-----------------------------------------
UPDATE:
Președinta Colegiului Farmaciștilor Cluj Elena Dinte a transmis în această seară către Știri de Cluj un mesaj ferm referitor la situația critică cu care se confruntă farmaciștii. Elena Dinte confirmă, cu regret, realitatea semnalată de unul dintre colegii săi, prezentată de Știri de Cluj. Într-o poziție detaliată transmisă pentru Știri de Cluj, aceasta vorbește despre cauzele care au determinat implicarea sa în reformarea profesiei, despre prioritățile stabilite la nivel local și național și despre măsurile concrete propuse pentru a reda farmacistului respectul, rolul și remunerația care i se cuvin. Redăm mai jos punctul de vedere:
„Am citit cele precizate de unul dintre colegii noștri pe care l-ați citat în articolul dvs. Cu profund regret vă spun că majoritatea aspectelor prezentate sunt cât se poate de apropiate de realitate. Practic, acesta este unul dintre motivele ce m-au determinat să mă implic în reprezentarea profesională a farmacistului și, colegii care mă cunosc- probabil toți colegii farmacisti din județul nostru- știu despre nivelul de implicare pe care colegiul farmaciștilor din Cluj îl are în reformarea profesiei. Nu este cazul aici să prezentăm în detaliu acțiunile pe care le-am realizat sau pe care le desfășurăm în momentul de față. Ma simt, totuși, nevoită să punctez faptul ca prioritățile pe care le-am setat alături de colegii mei cu care lucrez, inclusiv la nivel național, își au originea în rezultatul chestionarului pe care l-am aplicat în anul 2023 la nivel național.
Una dintre cele mai importante concluzii a acestui studiu a fost aceea că nu vom putea redobândi prestigiul farmacistului ca specialist al domeniului sănătății fără un nivel adecvat al venitului acestuia.
Practic, dezideratul cu care eu am pornit la drum încă de la începutul anului 2024 în echipele cu care lucrez la nivel național se referă la remunerarea farmacistului în concordanță cu importanța și nivelul sau de pregătire.
Drept soluții pentru a putea crește venitul fiecărui farmacist din țară am identificat trei măsuri ce trebuie adoptate:
1. Farmacistul clinician sa fie asimilat personalului medical din Spital;
2. Decontarea serviciilor farmaceutice către fiecare farmacist;
3. Modificarea cotelor de adaos la medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală (OMS 368/2017)
Dacă pentru prima măsură discuțiile sunt destul de avansate cu reprezentanții Ministerului Sănătății, pentru celelalte două măsuri a fost nevoie de o analiză riguroasă pentru a clarifica cuantumul și raportul dintre acestea.
În acest sens, nu mai demult decât în cursul săptămânii trecute am inițiat discuțiile cu un centru de cercetare din cadrul Universității Babeș-Bolyai în vederea contractării unui studiu de impact asupra modificării OMS 368/2017. Vă anunț pe această cale, in premieră, faptul că în cursul săptămânii viitoare vom semna contractul și că vom face tot ce ține de noi pentru ca acest studiu să devină punctul de pornire în realizarea unui set de politici publice de sănătate menite să redobândească statutul profesional al farmacistului și pentru a înlesni accesul la tratament tuturor pacienților din țară.
Mai mult, vă asigur că odată recunoscut și remunerat că atare, farmacistul va deveni din nou o profesie atractivă pentru tânăra generație, astfel încât pacienții să poată să fie consiliați așa cum se cuvine, de specialiști mândri de profesia lor, farmaciști care sunt în fiecare clipă preocupați de ameliorarea stării de sănătate a pacienților pe care îi consiliază, nu pe tendințe de reconversie profesională sau recomandări în funcție de marjele de profit”, a precizat pentru Știri de Cluj, Președinta Colegiului Farmaciștilor Cluj, Elena Dinte.
56 Comentarii
Ce se mai aude cu mult protejatul dosar și proces al farmaciștilor ce vindeau medicamente pe post de droguri si americanii i-au deconspirat, in timp ce altii ce aveau nevoie de unele somnifere pt ca treceau prin perioade grele nu găseau unul prin farmacii , cică le trebuiau rețetă da pt americani prin poștă - NU?
Amu nu te mai tot plange atat ca si altul a gatat o facultate si nu are atata salar. Plus de asta nu te ninge nu te ploua. Pe cand altul fie vremea cat de rea ... tot afara statea
@doru: DIN TIMPP CE ZICI CA SI ALTII AU FACULTATE SI SALARIU MIC. SI AIA CU FACULTATE SI SALARIU MIC LUCREAZA IN DOMENIUL LOR SAU IN ALT DOMENIU?
CANDVA farmacistii preparau ei medicamente acum sunt doar niste casieri incasatori. De ce trebuie sa faca o facultate sa fie casier nu inteleg nici eu cum nu inteleg nici de ce s-ar inscrie cineva la aceasta facultate
@georgian:
@PAI ESTI OBLIGAT DE LEGE SA AI DIPLOMA: În farmaci mai nou este un farmacist pe tură restul vînzători
Ați votat Mucusor...acum sa o SU GE TI
Din ciclul: am facultate, deci is mai destept ca restul!!!!!!
Plin de farmacii, case de pariuri si banci!
Hai sictir!
@Gopo: TU ESTI PRO.ST ORICUM ;-)))
@Gopo: ESTI DOAR UN NESPALAT ANAL.FABET CARE SE BUCURA CA ASTAZI NU SE MAI TINE CONT DE FACULTATE.
EVIDENT UNUL CARE A FACUT FACULTATE TREBUIE SA CASTIGE MAI MULT, LA FEL CUM INTRE 2 OAMENI CU CARE LUCREAZA IN ACELASI LOC, DACA UNUL LUCREAZA 2 ORE (ECHIVALENT LA 8 CLASE) SA FIE PLATIT MAI PUTIN CA UNUL CARE LUCREZA 8 ORE (17 CLASE)
Există o soluție : pleacă într-o țară unde există respect față de această profesie ; la noi, farmaciile au devenit niște aprozare !
Stai liniștit ca si la Kineto tot cam asa e. Si sigur in multe domenii. Cautam recent job in Italia si surpriza, șofer de tir minim 3500 de euro/luna, lăcătuș in jur de 2500 de euro si kinetoterapeut undeva pe la 1500...
@ : Sunt mai multi kinetoterapeuti decat oameni care au nevoie de asa ceva, singurele care au succes sunt domnisoarele/doamnele care arata bine si sunt dispuse sa ofere servicii extra pe langa masaj.
@ :
Cu cine ai votat? Poate problema e la tine!
Oare te miri ?! Inainte de revolutie erau vreo 15 farmacii in tot orasul, acum sunt 15 pe cate o strada daca e mai circulata, in plus, inainte se produceau medicamente pentru a vindeca, nu pentru a naste dependente, ca acum. Unicul scop al producatorilor este de a face profit, fara sa le pese de vindecare/boala/pacient. Mai mult de 80% din clipurile… Citeste mai departe
@?!: Aici sunt banii dumneavoastra. - banii de salarii in clipurile publicitare.
Nu uitați de șpăgile luate pt “ recomandari”
Sa nu spun de excursiile primite…
@Zamolxe: PATRONII DE FARMACII MARI, DA
@ANGAJATII SIGUR NU PRIMESC:
Cand omul umbla ca nebunul din farmacie în farmacie ca să ia un medicament compensat și voi le dați pe sub tejghea…. Și bolnavul moare până găsește. Exact așa ca și analizele de sânge sau altele ce trebuiesc făcute prin compensare, și nu primiți bolnavii ca n-aveți fonduri, da’ vin bogatanii si pt aia dacă primiți… Citeste mai departe
@Aha, deci știi și tu… dar ești complice : VORBESTI AIUREA
ÎNSCRIETE ÎN PARTID ȘI LA BUJET MAI VREI MULTE ?
prefer să mă zvârcolesc de dureri decât să mă târăsc până la zecile de farmacii din cartier, numai ca să îmi bage pe gât și să-mi sece contul bancar niște vânzătoare de supozitoare pt cour plin de bule inflamate. mi-a trebuit supozitoare în caz ce ceva că urma să călătoresc iar morbida poulii m-a întrerupt și întrebat dacă nu vreau fiole. ??? pt ce?… Citeste mai departe
@păi meritați asta, nesimțiților! : FĂ ANALFABETO! MERGI ÎN PIZDELE MĂ-TIIIII AIA CURVĂ, CENTURISTĂ ȘI BOSCHETARĂ. LA MINIM UN AN LA CLASA 0,CĂ NU DESCIFREZ HIEROGHLIFELE TALE. ÎN PRIMUL RÂND, FARMACISTII AU INDICATII DE LA ANGAJATORI SPRE A RECOMANDA ANUMITR PRODUSE. ÎN URMĂTORUL RÂND, ÎNCEARCĂ SĂ CITRȘTI O PAGINĂ DE LA UN CURS DE FARMACOLOGIE, SĂ… Citeste mai departe
@Un om: Nu sunt sipli casieri, sunt ca tig anii care incearca sa-ti vanda ce nu iti trebe.
@Un om: eu sunt măta. abia aștept să se împlinească ce mi-ai scris tu despre cioroii din pata rât. lărgitorule de farmaciste casiere și încasatoare de miliarde din supozitoare :))))) te iert, fiule, acum hai cu craa craa până nu mă răcesc în mormânt.
nu mai fiti saraki! iesi din zona de confort si fa o schimbare. degeaba plangi la ziar, tu trebuie sa faci ceva. chiar azi, chiar acum!
@popa: SCHIMB **** DE LA MĂTA DIN CUR ÎN GURĂ
@popa: PAI DA TU IDEI! CE SA FACI? IT-ISTII AU PROBLEME, BUGETARII VOR AVEA. ALTE PROFESII IAR AU PROBLEME. FAIANTARII, INSTALATORI, PERSOANELE CARE PUN UNGHII SAMD... E PLIN DE EI. PANA SI CE AR RAMANE, SUNT ANGAJATI SRI-LANKEZI, CA ANGAJATORII AU BENEFICII, DECUCERI DE TAXE
Calitatea vietii de 5 stele. Poate sa-si cumpere o garsoniera de 11 mp in rate pe 30 de ani. Ca pentru una de 29 mp nu cred ca se incadreaza la limita maxima de indatorare.
Asta-i salariul corect pentru acești puturoși...la fel și pentru felceri...rumania nu-si permite salarii de mii de euro lunar pentru felceri și curveturile numite asistente..
@Soc: O GREŞIT DUMNEZO CA ȚI a dat acces pe pamant
Marş la oi luază
So iau pe mă ta la ****
Torn sloboz cu ***** pe crucea stramosilor tai
@Soc: Da. salarul corect pentru absolvetii de farmacie e o treime din salarul de salahor in Germania.
@Un om: Esti o voma fecaloida !
Te plângi ca ****rile
@Ți-ai greșit cariera și acum?!:
PATROANE DUTE MUNCESTE TU CU FAMILIA TA PE 2 LEI
PROFESIONISTII SE PLATESC
BAI *****ILOR. IN AMERICA UN FARMACIST PRIMESTE 40000 DE LEI PE LUNA
BAG **** IN MAMELE TUTUROR PATRONILOR SI *****ILOR CARE COMENTATI ***UVA IN GURA
@Un om: Americanii-s saraci. Farmacistii din Dallas isi permit doar apartamente de 2000 euro/mp.
@Un om:
https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Dallas