Revolta unui farmacist din Cluj:„După 5 ani de facultate și 13 ani de muncă, sunt plătit ca o femeie de serviciu. Farmaciștii sunt bătaia de joc a tuturor”

După 13 ani de muncă în farmacie, suntem plătiți ca o femeie de serviciu” – Strigătul disperat al unui farmacist din Cluj care se simte abandonat de sistem: „Am ajuns bătaia de joc a tuturor, deși ținem sănătatea oamenilor în mâini”

Un farmacist din Cluj-Napoca a relatat pentru Știri de Cluj situația delicată în care se află farmaciștii din ziua de azi, în care descrie durerea, frustrarea și umilința cu care trăiesc tot mai mulți profesioniști din domeniul farmaceutic.

Cu diplomă de la UMF Cluj-Napoca și peste 13 ani de experiență în spate, timp în care a lucrat în cam toate marile lanțuri farmaceutice din Cluj, acesta povestește cum, pas cu pas, o meserie respectată și decent plătită a ajuns astăzi una ignorată, prost remunerată și tratată cu dispreț.

„Sunt un farmacist din Cluj-Napoca. Vreau să vă relatez din experiența mea de peste 10 ani cât de prost plătită a ajuns această meserie. Care era cândva și respectată, și plătită corespunzător. Am schimbat mai multe locuri de muncă, începând de la marile lanțuri farmaceutice, la farmacii independente. Toate oferă salarii de... femeie de serviciu. Asta după o experiență de peste 10 ani în domeniu. Am uitat să menționez că sunt farmacist cu diplomă de la UMF Cluj-Napoca”, a relatat farmacistul pentru Știri de Cluj.

Acesta explică faptul că salariile, chiar și pentru un farmacist cu experiență, sunt extrem de mici: „Angajatorii plătesc sub 4000 de lei în multe cazuri, și se ajunge la 5000 și puțin doar cu ore multe peste program”, a povestit el. În plus, susține că există o discrepanță enormă între ce se promite la interviul de angajare și ceea ce găsește efectiv la locul de muncă: „La interviurile de angajare se prezintă ceva, la fața locului este aproape totul diferit – în sensul rău al cuvântului.”

Farmacistul spune că, dincolo de salariul mic, s-a pierdut și orice urmă de respect pentru profesia sa: „Demnitatea farmaciștilor a ajuns să fie călcată în picioare, atât de către pacienți, care ne tratează precum pe o casieră de la supermarket, cât și de către angajatori.”

Acesta povestește pentru Știri de Cluj și despre lipsa personalului, despre condițiile precare în care se lucrează și despre problemele tehnice zilnice care duc la situații absurde: „Nu există personal suficient. Sistemele informatice sunt vechi și se blochează. De cele mai multe ori ajungi singur pe tură. Pacienții nervoși, din cauza acestor blocaje, dau recenzii negative. Iar angajatului i se impută din salariu.”

În plus, dezvăluie că asupra farmaciștilor se pun presiuni comerciale: „Sunt presiuni interne din partea lanțurilor să vindem branduri proprii, strategie care nu funcționează mereu. Majoritatea pacienților caută și ieftin, și bun, sau vin cu rețete și recomandări de la medici”, a mai relatat farmacistul pentru Știri de Cluj.

A povestit și despre atmosfera tensionată din unele farmacii, unde șefii aplică presiuni și jigniri constante, făcând munca de zi cu zi și mai grea: „Sunt multe neconcordanțe, dar am făcut acest scurt rezumat. Presiune constantă, lipsă de personal, condiții proaste, stres maxim, salarii mici. Cam asta e realitatea.”

Întrebat cum era în urmă cu peste un deceniu, farmacistul spune clar că situația s-a degradat vizibil: „Era mult mai bine. Salariile erau mult mai decente în raport cu inflația și prețurile de atunci. Era personal specific pentru casierie, pentru manipulare marfă, chiar și angajatorii erau mult mai respectuoși. Și pacienții – nu se comportau ca și la piață.”

Mesajul său către Știri de Cluj este un semnal de alarmă, dar și o mărturie amară despre cum o profesie nobilă, care presupune ani de studii și o responsabilitate uriașă, a fost transformată într-o muncă epuizantă, prost plătită și profund neapreciată.

Farmacistul clujean a criticat și lipsa de implicare a instituțiilor care ar trebui să le apere drepturile: „Ne simțim abandonați”

Farmacistul clujean a criticat dur și lipsa de implicare a instituțiilor care ar trebui să apere interesele profesiei, acuzând pasivitatea și lipsa de transparență a Colegiului Farmaciștilor din România.

„Colegiul Farmaciștilor nu a avut nicio atitudine reală în fața degradării acestei meserii. Nu simțim nicio formă de sprijin. Încasează taxe de la noi, dar fără să se vadă ceva concret în schimb. Nu au făcut nimic notabil pentru profesie în ultimii ani, în afară de a încasa cotizații. În loc să fie o voce pentru farmaciști, par complet deconectați de realitatea din teren”, a declarat farmacistul pentru Știri de Cluj.

Știri de Cluj a contactat și conducerea Colegiului Farmaciștilor Cluj. Deocamdată nu am primit niciun răspuns. În măsura în care acest răspuns va veni îl vom publica imediat. 

-----------------------------------------

UPDATE: 

Președinta Colegiului Farmaciștilor Cluj Elena Dinte a transmis în această seară către Știri de Cluj un mesaj ferm referitor la situația critică cu care se confruntă farmaciștii. Elena Dinte confirmă, cu regret, realitatea semnalată de unul dintre colegii săi, prezentată de Știri de Cluj. Într-o poziție detaliată transmisă pentru Știri de Cluj, aceasta vorbește despre cauzele care au determinat implicarea sa în reformarea profesiei, despre prioritățile stabilite la nivel local și național și despre măsurile concrete propuse pentru a reda farmacistului respectul, rolul și remunerația care i se cuvin. Redăm mai jos punctul de vedere:

„Am citit cele precizate de unul dintre colegii noștri pe care l-ați citat în articolul dvs. Cu profund regret vă spun că majoritatea aspectelor prezentate sunt cât se poate de apropiate de realitate. Practic, acesta este unul dintre motivele ce m-au determinat să mă implic în reprezentarea profesională a farmacistului și, colegii care mă cunosc- probabil toți colegii farmacisti din județul nostru- știu despre nivelul de implicare pe care colegiul farmaciștilor din Cluj îl are în reformarea profesiei. Nu este cazul aici să prezentăm în detaliu acțiunile pe care le-am realizat sau pe care le desfășurăm în momentul de față. Ma simt, totuși, nevoită să punctez faptul ca prioritățile pe care le-am setat alături de colegii mei cu care lucrez, inclusiv la nivel național, își au originea în rezultatul chestionarului pe care l-am aplicat în anul 2023 la nivel național.

Una dintre cele mai importante concluzii a acestui studiu a fost aceea că nu vom putea redobândi prestigiul farmacistului ca specialist al domeniului sănătății fără un nivel adecvat al venitului acestuia.

Practic, dezideratul cu care eu am pornit la drum încă de la începutul anului 2024 în echipele cu care lucrez la nivel național se referă la remunerarea farmacistului în concordanță cu importanța și nivelul sau de pregătire.

Drept soluții pentru a putea crește venitul fiecărui farmacist din țară am identificat trei  măsuri ce trebuie adoptate:

1. Farmacistul clinician sa fie asimilat personalului medical din Spital;

2. Decontarea serviciilor farmaceutice către fiecare farmacist;

3. Modificarea cotelor de adaos la medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală  (OMS 368/2017)

Dacă pentru prima măsură discuțiile sunt destul de avansate cu reprezentanții Ministerului Sănătății, pentru celelalte două măsuri a fost nevoie de o analiză riguroasă pentru a clarifica cuantumul și raportul dintre acestea.

În acest sens, nu mai demult decât în cursul săptămânii trecute am inițiat discuțiile cu un centru de cercetare din cadrul Universității Babeș-Bolyai în vederea contractării unui studiu de impact asupra modificării OMS 368/2017. Vă anunț pe această cale, in premieră, faptul că în cursul săptămânii viitoare vom semna contractul și că vom face tot ce ține de noi pentru ca acest studiu să devină punctul de pornire în realizarea unui set de politici publice de sănătate menite să redobândească statutul profesional al farmacistului și pentru a înlesni accesul la tratament  tuturor pacienților din țară.

Mai mult, vă asigur că odată recunoscut și remunerat că atare, farmacistul va deveni din nou o profesie atractivă pentru tânăra generație, astfel încât pacienții să poată să fie consiliați  așa cum se cuvine, de specialiști mândri de profesia lor, farmaciști care sunt în fiecare clipă preocupați de ameliorarea stării de sănătate a pacienților pe care îi consiliază, nu pe tendințe de reconversie profesională sau recomandări în funcție de marjele de profit”, a precizat pentru Știri de Cluj, Președinta Colegiului Farmaciștilor Cluj, Elena Dinte.


Comentarii Facebook