Vineri 13 Decembrie

Povestea fetiței din Cluj, care doarme cu două vaci în casă, i-a „rupt” inima ministrului Energiei, Sebastian Burduja: „Nu aveau curent în casă” VIDEO


Fetița din Cluj, care doarme cu două vaci în casă, i-a „rupt” inima ministrului Energiei, Sebastian Burduja: „Merge pe jos, prin pădure, la școală”

O fetiță din județul Cluj l-a impresionat profund astăzi pe ministrul Energiei Sebastian Burduja. Venit la Cluj pentru a implementa un proiect prin care case din cătune izolate din județ,  care nu au avut niciodată curent, sunt dotate cu sisteme de panouri fotovoltaice pentru că în zonă nu există sisteme de electrificare, ministrul Burduja a fost profund mișcat de sitația unei familii care are o fetiță ce trebuie să ajungă zilnic pe jos, prin pădure la școală. Imaginea familiei dintr-un cătun ce ține de cătunul Râșca este exact opusul modului în care este văzut, în general, județul Cluj: bogat și frumos.  

„Aveți un județ superb, e printre cele mai frumoase colțuri de România, în același timp pe mine m-a impresionat astăzi situația unei familii cu o fetiță care merge în fiecare zi la școală, merge pe jos prin pădure, cu greutăți. Aveau două camere în căsuța lor. Într-o cameră dormeau ei și în cealaltă cameră erau două vaci. Pe care le țineau în casă pentru că vine lupul, vine ursul și nu pot risca să își piardă văcuțele. Ăstea sunt situații reale din România. Și oamenii nu au unde să se mute. Acolo au pământ din generație în generație și sunt oameni foarte muncitori ”, a povestit Sebastian Burduja la Cluj. Mai mult, nu doar că familia împarte cele două camere alea casei cu două văcuțe, până astăzi nu avea nici curent.

Astăzi, însă, viața familiei s-a schimbat radical. S-a aprins pentru prima dată becul în casa lor, mai ales că nu mai sperau să aibă vreodată curent. 

Pentru ei când s-a aprins astăzi becul în casa lor efectiv li s-a schimbat viața. Nu credeau că o să aibă vreodată. Nu mai zic că aveau și un mic televizor pentru fetița lor, își încărcau telefonul, adică lucrurile pe care noi le considerăm așa parte din normalitate, le luăm de bune. Mergem acasă apăsăm pe buton se aprinde becul, se aprinde televizorul , avem frigider, mașină de spălat, fier de călcat, phoen și alte aparate. Acolo nu e chiar așa ușor, dar au acum o viață puțin mai bună. Și cred că putem cu un mic efort să schimbăm viața acestor oameni”, a mai spus Sebastian Burduja. 

Aceasta a fost una din cele 6 case izolate din județul Cluj (2 în Gilău și 4 în Măguri Răcătău) care beneficiază începând de astăzi de curent electric, datorită unui program de dotare cu panouri fotovoltaice și sisteme de stoccare în baterii a caselor din zone izolate care nu au acces la energie electrică. Un asemenea sistem, care include și partea de instalații, prize etc înseamnă aproximativ 4000 de euro investiție. Banii pentru casele dotate astăzi au fost obținuti din biletele vândute la „Crosul Energiei – Energie pentru toți” organizat în luna septembrie 2024 la București la care au participat 500 de oameni.

Intervenția de la Cluj nu a fost, însă, deloc ușoară întrucât la aceste case este de multe ori foarte greu de ajuns. 

„Au existat trei case în care nu s-a putut interveni cu niciun mijloc de transport, s-a intervenit la un momentdat cu o mașină, s-a stricat, a fost extrasă de de acolo. S-a încercat apoi cu o cărută, s-a ajuns până într-un anumit loc cu materialele și de acolo efectiv s-au dus în spate toate aceste materiale la următoarele trei locații. Vă pot spune că în una dintre locații aveam trei copii cu vârste cuprinse între 2 și 7 ani , care începând de ieri au energie electrică, în Măguri Răcătau”, a relatat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă: 

În județul Cluj mai sunt în momentul de față  88 de case neelectrificate, din cele 5500 la nivel național, pentru care dacă nu vor fi suficienți banii din acest program, costurile pentru dotarea cu panouri fotovoltaice va fi suportată de Consiliul Județean Cluj:

„Am discutat cu ministrul, despre posibilitatea, ca în cazul în care acestea nu vor fi acoperite în totalitate de acest proiect MIPE (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene), Consiliul Județean îți va asuma acest rol de a finanța în totalitate practic, casele rămase. Sigur sunt diverse situațiile de acolo, de la case care au acces cu mașin apână la case care au acces doar pe jos, unele apopiate, altele izolate total. (...), ce nu va fi acoperit din aceste finanțări, vom acoperi din bugetul județului”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj. 

VIDEO de la ultimele pregătiri pentru ca în una din casele din Cluj să poată fi aprinsă lumina prima dată!

Comentarii Facebook