Posibilul șef al DNA, clujeanul Ioan Irimie, trebuia pensionat din 2009

 

Posibilul șef al DNA, clujeanul Ioan Irimie, ar fi trebuit să se pensioneze din 2009, iar de atunci stă cu decizia de pensionare în buzunar, deși Codul Muncii nu permite acest lucru.

 

Irimie a procedat ca mulți alți magistrați și, în 2009, când circula intens zvonul că legea de funcţionare a magistraturii va fi modificată și că va fi eliminată prevederea privind pensia anticipată de serviciu pentru cei cu o vechime în sistem de minim 25 de ani, și-a depus cereri de obţinere a deciziilor de pensionare. Aceasta nu a mai fost pusă în practică.

 

Am obţinut în 2009 o astfel de decizie, dar nu am pus-o în practică. Atunci se punea problema modificării legii de funcţionare a sistemului. Se zvonea că pensia de serviciu va dispărea din noua lege şi dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, atunci am vrut să am o astfel de decizie”, a explicat Ioan Irimie.

 

Directorul executiv al Casei de Pensii Cluj, Ioan Doleanu, a declarat că nu înţelege de ce Ministerul de Justiţie nu l-a pensionat automat. ”Dacă are decizia în buzunare şi angajatorul îl menţine, asta este. Este vina angajatorului. Noi comunicăm deciziile de pensionare şi celor în cauză, dar şi angajatorului, care are obligaţia de a înceta de drept, adică imediat, raportul de muncă. Este răspunderea angajatorului dacă nu a făcut asta”, a spus Ioan Doleanu.

 

Codul Muncii existent în 2009, articolul 56, litera c, prevedea că: ”Contractul individual de muncă încetează de drept, adică imediat, ”la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare”.

 

Ioan Irimie a fost nominalizat de ministrul Justiției, Mona Pivniceru, pentru funcția de șef al DNA Cluj, urmând să îl înlocuiască pe un alt clujean, Daniel Morar.

 

Amănunte INTERESANTE despre noul șef al DNA, clujeanul Ioan Irimie: În 2005, a fost dat afară pentru lipsă de activitate - VIDEO

Comentarii Facebook