Vaccinarea porcilor contra pestei va fi sistata de la 1 ianuarie 2010

Porcii din intreaga tara nu vor mai fi vaccinati impotriva pestei din 2010. Masura a fost luata la solicitarea Comisiei Europene, dar totodata aduce si economii la bugetul de stat. Numai in judetul Cluj, vaccinarea costa 2,2 milioane de lei pe an.

 

"Timp de trei ani am avut vaccinare de necesitate, dar acum am primit o directiva de la Comisia Europeana ca vaccinarea trebuie stopata din ianuarie 2010. Este un mod de a eradica tulpina virusului. Vom vedea daca vor aparea cazuri de pesta porcina sau daca actiunea din ultimii trei ani a avut efect", a declarat doctorul Nicolae Pivaru, seful Serviciului Sanatatea Animalelor din cadrul DSV Cluj,.

 

Pivaru sustine ca daca vor apareea cazuri noi atunci vor fi luate masurile standard, vor fi ucise toate animalele care au venit in contact cu porcii depistati cu pesta. Cel mai probabil cazuri noi ar putea aparea in zona Mociu, Gherla, Dej, unde sunt cele mai mari efective de porci din judet.

 

Masura impusa de Comisia Europeana salveaza bugetul de stat de la cheltuieli foarte mari. Numai in judetul Cluj vaccinarea contra pestei porcine costa 2,2 milioane de lei noi. O doza de vaccin este achizitionata cu 10 lei, iar in intreg judetul sunt aproximativ 110 mii de porci in gospodarii particulare sau in ferme.

Comentarii Facebook