Miercuri 24 Aprilie

Polus (actualul Vivo) a scăpat de demolare, dar statul român redevine proprietar pe terenuri


Tribunalul Cluj a dat dreptate statului român, prin Ministerul de Finanțe, în procesul cu Polus Transilvania Companie de Investiții, USAMV și Agroindustriala, ultimii fiind cei care i-au cedat lui Arpad Paszkany, pe rând, terenul de la Șapca Verde pentru a-și face mall -ul din Florești.

Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul STATUL ROMÂN prin MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE în contradictoriu cu pârâtele AGROINDUSTRIALA SA şi POLUS TRANSILVANIA COMPANIE DE INVESTIŢII SA şi în consecinţă: Obligă pârâta POLUS TRANSILVANIA COMPANIE DE INVESTIŢII SA să lase reclamantului în deplină proprietate şi posesie terenul în suprafaţă de 347.678 mp, înscris iniţial în CF 3469 Floreşti, transcris în CF 4532 Floreşti. Dispune rectificarea înscrierilor din CF 4532 Floreşti, în sensul radierii dreptului de proprietate înscris sub B1, prin încheierea CF nr. 14841/1998, în favoarea pârâtei AGROINDUSTRIALA SA şi reînscrierea dreptului de proprietate în favoarea Statului Român, în CF 3469 Floreşti. Respinge, ca neîntemeiat, petitul din cererea de chemare în judecată având ca obiect obiect obligarea pârâtei POLUS TRANSILVANIA COMPANIE DE INVESTIŢII SA la ridicarea construcţiilor edificate pe terenul în litigiu”, precizează judecătorii clujeni de la Tribunalul Cluj.

Arpad Paszkany a luat un împrumut de la OTP Bank și a lăsat ca ipotecă și terenul de sub Centrul Comercial Polus. Instanța a respins anularea acestui contract. 

Respinge, ca lipsit de obiect, petitul din cererea de chemare în judecată modificată privind încetarea/constatarea nulităţii absolute a contractului de ipotecă nr. 1057/07.06.2006 şi a actului adiţional nr.1 autentificat prin încheierea nr. 2015/23.08.2013, încheiat între pârâtele OTP BANK NYRT şi POLUS TRANSILVANIA COMPANIE DE INVESTIŢII SA”

Sentința poate fi atacată cu apel.

Terenul pe care este acum Polus Center a aparținut până în 1945 contelui Alexandru Mikes, iar apoi a fost confiscat și dat veteranilor de război din satele Mănăştur şi Floreşti. După 1960, terenul fostului conte a fost trecut în cooperativă, fiind controlat de statul român, iar o altă parte a fost dat în administrarea USAMV. 

Terenul primit de USAMV, 34 de hectare, a fost administrat până în 1998, fiind cunoscut sub numele de ”Şapca Verde”.

În 1999, USAMV a trecut terenul la Agroindustriala, într-una dintre afacerile post-decembriste, care l-a vândut apoi firmei Polus Transilvania, deținută de Arpad Paszkany, patronul CFR Cluj.

Un document al Corpului de Control al Guvernului arăta că terenul a fost cumpărat de la SC Agroindustriala SA cu un preț de 20 de ori mai mic decât valoarea reală a acestuia, iar statul s-a dus în instanță. În 2002, Tribunalul Argeș a anulat actul de vânzare-cumpărare, dar Arpad Paszkany a contestat sentința. Procesul a continuat, dar Arpad Paszkany, ca un afacerist abil, a trecut peste Agroindustriala și a cumpărat terenul direct de la USAMV, cu suma de 8 milioane de euro, lăsând statul să se judece, iar el să treacă la construcția mall -ului.

Înalta Curte de Casație și Justiție a dat un verdict final în 2013, în privința contractului de vânzare-cumpărare dintre Agroindustriala şi Polus, anulându-l, deși nu Paszkany rezolvase lucrurile de 10 ani, cumpărând cele 34 de hectare direct de la USAMV, primul proprietar.

În decembrie 2016, Ministerul Finanțelor a cerut în instanță ca terenul de 34 de hectare să reintre în posesia statului și Polus să fie demolat, bazându-se pe sentința din 2013. Între timp, pe terenul de la Polus s-a pus și o ipotecă, iar acum statul român nu mai poate face nimic în privința terenului de sub centrul comercial. Statul a cerut plata unor sume pentru folosirea acestuia, dar în sentința pe scurt din 20 iunie 2019, a Tribunalului Cluj, nu se spune nimic. Probabil, această chestiune va fi detaliată în motivarea sentinței.

În plus, între timp, proprietarul s-a schimbat, după ce Paszkany a vândut tot grupului austriac Immofinanz, tranzacția având loc în 2016.

Singurii care au rămas păcăliți de pe urma acestor afaceri în lanț au fost vechii proprietari ai terenului, care nu au primit încă nimic înapoi.

Comentarii Facebook