Miercuri 24 Aprilie

Polițistul instruit la Cluj, dar care a demisionat după 20 de zile, trebuie să plătească despăgubiri statului


George Boran e bun de plată după ce și-a dat demisia din Poliția Română la 20 de zile de la detașarea la IPJ Pravova.

Mi s-a comunicat că trebuie să le înapoiez și prima de instalare pe care mi-au oferit-o ca să mă instalez în Prahova, care este de 700 de lei, și totodată să le plătesc și școlarizarea, aproximativ 9.000 de lei, pentru că am făcut un an de școală. Nu mi se pare corect, dar eu deocamdată nu am niciun venit, nu știu cum voi face să le dau banii înapoi”, a declarat George Boran.

George Boran are 20 de ani și este din Caraș Severin, a trăit în Spania de la 3 ani și a abosolvit Școala de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca. El a fost detașat la secției 11 de poliție rurală din Drajna, Prahova, dar a rezistat numai trei săptămâni.

Pentru că a fost ținut pe băncile școlii de statul român, George Boran ar fi avut datoria de a rămâne în sistem cel puțin 7 ani. 

Tânărul a relatat despre perioada grea pe care a trăit-o la Școala de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj, unde i s-au cerut bani pentru a se cumpăra veselă la cantină, pentru a se face reparații la sala de sport, pentru obiecte de unică folosință la poligonul dde trageri. Totul s-a cerut fără o chitanță, spune acesta.

El a mai povestit că a fost amenințat că nu va fi lăsat să promoveze școala din cauza unui tatuaj de pe picior și a cerut ajutorul Sindicatului Polițistilor "Mihai Viteazul". Directorul Școlii s-a supărat și l-a trimis la evaluare ”psihologică, pe motiv că modul în care am scris adresa, i s-a părut a fi unul "agresiv", iar dănsul s-a găndit "citez": "George, tu trebuie să te examinezi psihologic, deoarece eu ție nu pot să îți dau pistol, fiindcă ești o persoană agresivă și mâine - poimăine mă împuști". Până la urmă nu am avut ce să fac și a trebuit să mă prezint la psihologul şcolii ca să fiu puțin "examinat" de către acesta, pentru liniștea domnului director. Mare mi-a fost mirarea atunci cănd tot de la el am aflat că pe director l-a deranjat foarte tare faptul că eu am apelat la Sindicatul "Mihai Viteazul" şi nu felul în care m-am adresat în adresa pe care i-am înaintat-o, deoarece în nici un moment nu am fost agresiv”.

Conducerea Școlii de Agenți de Poliție Cluj susține că absolventul nu s-a plâns deloc de condițiile de învățâmânt. (Citește AICI detalii)

După terminarea școlii, George Boran a fost trimis la Prahova unde a dat piept cu lipsurile de care au parte polițiștii. 

Scârbit fiind din școală, cănd am ajuns la IPJ Prahova, unde am observat lipsurile logistice cât și multe "drepturi" care figurau doar în scris, am decis să îmi dau demisia.

Din momentul acela au început bătăile de joc şi "miştourile" din partea unor colegi cu funcții înalte. De exemplu: ”Sper să ai frigiderul destul de mare acasă fiindcă ți-l vor umple cei de la conducere”.

O data depusă demisia aveam nevoie de semnătura Inspectorului Şef, pe care l-am asteptat de mai multe ori câte 8 ore pe zi, timp în care am ajutat un coleg să facă arhivă.. măcar ca să nu pierd timpul... 

Au trecut căteva ore bune şi am cerut Şefului de la Resurse Umane dacă îl poate ruga frumos pe Şeful de Inspectorat să aibă o discuție cu mine ca să îi explic personal de ce am nevoie să renunț la perioada de preaviz, iar răspunsul lui a fost că: ”Şeful de Inspectorat nu are timp să vorbească cu oricine", moment în care am rămas ”mut" şi am evitat să mai fac comentarii. Poate dacă aș fi fost un semizeu m-ar fii băgat în seamă, dar cum sunt un simplu agent a trebuit să aștept ca să văd răspunsul la cererea de preaviz din raportul de demisie.

Văzând că se repetă același lucru zile în șir am decis să îmi amân demisia și să încerc totuși viața de pe teren, adică adevărata muncă de polițist.

A cincea zi de umblat pe la inspectorat am aflat unde am fost repartizat, adică la Secția 11 de Poliție Drajna, Postul de Poliție Ceraşu.

Odată ajuns pe teren m-am trezit într-o secție în care nu aveam căldură, toaletă şi nici apă curentă unde să ne spălăm pe mâini. Adică, dacă mergeam la un caz de înjunghiere și mă pătam cu sânge nu puteam să beneficiez de o igienă normală pe care o găsești în orice țară civilizată. Pe scurt, dacă prin absurd eram eu mai "prost" și peste 2 ore uitam că m-am pătat cu sânge și nu am avut cu ce să mă spăl și îmi rodeam unghiile mai luăm și o hepatită cadou.

Să nu mai spun că în 20 de zile nu ni s-a oferit nicio dotare, nici tomfa, nici catuşe, nici spray iritant-lacrimogen, nici pistol, etc... dar să avem în vedere că am avut apeluri "112" cu scandaluri destul de grave, cu peste 5 persoane nervoase implicate, la care eu am fost nevoit să merg cu mâinile în buzunar și coada între picioare rugându-mă să nu fie recalcitranți făptuitorii că poate îmi iau și bătaie. Deci nimeni nu a fost interesat că nu aveam echipament și dotare corespunzătoare şi pur şi simplu eram "carne de tun".

Autospecialele cu care ne deplasam la aceste apeluri nu sunt mai presus de condițile "optime" oferite de Minister. Acestea nu sunt dotate nici măcar cu sistem de cuplare pentru centurile de siguranță din spate. Deci dacă ai "norocul" să fii al treilea funcționar cu "STATUT SPECIAL" și să fii nevoit să stai pe bancheta din spate la un apel "112" s-ar putea să primești gratuit cursuri de "zbor" din partea MAI.

Rămân cu aminterea că am purtat haina de polițist pe care am îmbracat-o cu măndrie şi anexez o poză cu mine în uniformă atunci cănd încă eram fericit, din păcate acum sunt scărbit şi nu mai pot spune lucrul acesta”.

Comentarii Facebook