Miercuri 17 Aprilie

Polițiștii și grefierii din Cluj au protestat față de înghețarea salariilor în 2021 - FOTO


O mână de polițiști, membrii de sindicat, au protestat la Cluj față de îngheșarea salariilor și a sporurilor pentru anul 2021. La protest au participat și reprezentanții Sindicatului Grefierilor Cluj.

Polițiștii au pichetat Prefectura Cluj. ”Organizaţiile sindicale din sistemul de ”Apărare, ordine publică şi securitate naţională” afiliate Federaţiei PUBLISIND, Sindicatul Poliţiştilor Europeni EUROPOL, împreună cu Sindicatul Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare SNPP, dau tonul protestelor şi organizează o acţiune comună de pichetare a prefecturilor din întreaga ţară, ca o primă reacţie la proiectul Ordonanţei de urgenţă pe care primul ministru Florin Cîţu a anunţat public că îl va promova şi care vizează îngheţarea drepturilor salariale pentru anul 2021”, transmit reprezentanţii Sindicatului Europol.

Grefierii şi reprezentanţii celorlalte sindicate afiliate Federaţiei PUBLISIND s-au raliat protestului.

Nu putem accepta aceste măsuri de austeritate îndreptate împotriva poliţiştilor în condiţiile în care, de 8 luni, suntem în prima linie şi gestionăm măsurile împotriva pandemiei de SARS-Cov2. Inclusiv cifrele vorbesc grăitor despre riscurile la care ne expunem zilnic, peste 12.000 de infectaţi din rândul personalului MAI şi 30 de decese.

Deficitul de personal suplinit tot de oamenii din activitate, sutele de ore suplimentare efectuate de fiecare angajat, costurile cu echipamentele de protecţie, tratamente, testări care au fost suportate integral de către angajaţi, dar şi lipsa oricăror compensaţii de care alte categorii de personal au beneficiat pe durata stării de urgenţă şi a stării de alertă, culminând cu îngheţarea drepturilor salariale din Legea 153/2017, au generat mari tensiuni şi nemulţumiri ale personalului”, au spus sindicaliştii.


Aceștia au menţionat că este ”doar prima reacţie de moment” şi vor anunţa, în prima săptămână din ianuarie, ce alte forme de protest vor urma.

Proteste au avut loc în judeţele Alba, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Cluj, Dolj, Giurgiu, Gorj, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Teleorman, Vâlcea.

"Membri ai Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial participă alături de sindicatele din politie și penitenciare la protestul împotriva OUG privind înghețarea salariilor și a sporurilor.

Este protestul care va deschide seria de proteste din anul 2021 ce vor fi organizate de toate sindicatele afiliate la Federația PUBLISIND", precizează reprezentanții Sindicatului Grefierilor. 

IMG-20201231-WA0069.jpgIMG-20201231-WA0067.jpgIMG-20201231-WA0070.jpgIMG-20201231-WA0068.jpg

Premierul Florin Cîțu a anunțat plafonarea salariilor în 2021 pentru toți bugetarii, la nivelul decembrie 2020, fără a se face tăieri de salarii. 

În ceea ce priveşte angajaţii din mediul bugetar, am spus-o tot timpul şi o să repet, nu sunt adeptul tăierii salariilor, nu vor fi tăiate salarii", a declarat Cîțu.

Analizăm dacă legea salarizării e eficientă, au apărut anomalii, vom face o analiză. Până atunci, veniturile angajaților din sectorul public se mențin la nivelul decembrie 2020. Legea a fost aplicată greșit în ultimii ani, spun eu", a adăugat premierul.

De asemenea, salariul minim va crește peste rata inflației, cu 3,1% în 2021.

Comentarii Facebook