Miercuri 16 Octombrie

Poliția Cluj va avea propriul laborator pentru analiza probelor preluate de la șoferii aflați sub influența substanțelor interzise


Este revoltă printre șoferi, odată cu intrarea în vigoare a OUG nr. 84/2024. E vorba despre testarea șoferilor pentru consumul de droguri și alcool și de posibilitatea ridicării permisului în cazul în care aceștia refuză „să sufle în fiolă”.

Teama șoferilor este justificată, având în vedere și faptul că multe teste sunt fals-pozitive.

„Testarea reprezintă doar un indiciu în ceea ce privește posibilitatea ca acel șofer să fi consumat substanțe interzise. Tocmai de aceea sunt recoltate probe biologice, la o unitate medicală, iar rezultatul acestora reprezintă probă în ceea ce privește existența sau inexistența substanțelor interzise.

Durata analizării probelor biologice a fost luată însă în considerare, la momentul modificărilor legislative, iar, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, în urma unei analize efectuate la nivelul Direcției Rutiere, a fost introdusă posibilitatea legală ca Poliția Română să organizeze și să dețină laboratoare proprii, pentru a analiza aceste probe și pentru a emite cât mai repede un rezultat.

Primul astfel de laborator va fi operaționalizat la nivelul Institutului Național de Criminalistică din cadrul Poliției Române, iar cel de-al doilea, la nivelul județului Cluj.

De asemenea, în continuare, vor fi operaționalizate astfel de laboratoare în toată țara, la acest moment, documentația pentru laboratorul din cadrul Institutului Național de Criminalistică – I.G.P.R. fiind deja pregătită.

În acest moment, analizarea probelor biologice nu este atributul Poliției Române, ci al serviciilor de medicină legală”, transmite IPJ Cluj.

Românii sunt revoltați și cer, printr-o petiție, ca ordonanța să fie anulată, deoarece testele rapide antidrog dau mari rateuri.

Inițiarorii susțin că România 1 din 2 teste sunt fals pozitive, iar șoferii nevinovați pot rămâne fără permis chiar și un an, până când sosesc rezultatele analizelor oficiale, laboratoarele având un volum extrem de mare de teste care trebuie analizate. 

Comentarii Facebook