Duminica 28 Aprilie

Poliția Cluj - Cum au furat mai mulți români 41,69 bitcoini de la un britanic naiv și care voia să evite taxele


Polițiștii de la Serviciul de Investigații Criminale din Cluj au ridicat patru persoane, care în 2021 au reușit să înșele un britanic, care dorea să le vândă 41,69 de bitcoini, cea mai cunoscută monedă virtuală din lume.

Anchetatorii au făcut 3 percheziții domiciliare în 21 septembrie, în București și Mureș. Au participat forțe de la Inspectoratul de Poliție Județean Cluj – Serviciul de Investigații Criminale, care au primit sprijin de la Direcția de Investigații Criminale, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, alături de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj. Aceștia au descoperit și ridicat înscrisuri, telefoane mobile și o cutie de ambalare a unui dispozitiv de tip portofel digital, unde se pot păstra monede virtuale.

De asemenea, au fost descoperite și ridicate instrumente concepute sau adaptate în scopul clonării cardurilor bancare - skimming, medii de stocare, cartele SIM, dar și o armă din categoria celor supuse autorizării, urmând a se stabili respectarea prevederilor legale de deținere.

Din cercetări a reieșit că, în cursul lunii aprilie 2021, un cetățean britanic, de 35 de ani, care intenționa să vândă 41,69 de criptomonede (bitcoin, pentru că paguba totală este de două milioane de euro, iar în 2021 numai această criptomonedă avea valoarea de 47.000 de dolari), prin intermediul unei tranzacții directe, fără utilizarea unei platforme de tranzacționare, ar fi stabilit o legătură cu un grup de bărbați din municipiul București și din județul Mureș.

Din grupul respectiv ar fi făcut parte și un bărbat, de 48 de ani, identificat drept intermediar pentru clientul principal al criptomonedelor.

Sub pretextul realizării tranzacției, acesta i-ar fi solicitat cetățeanului britanic crearea unui cont pe o platformă online, de tipul unui portofel digital care înregistrează tranzacțiile securizat, unde să transfere criptomonedele în cauză, urmând ca, ulterior, să fie finalizată tranzacția.

La câteva zile după acea întâlnire, bărbații ar fi revenit, context în care ar fi reușit preluarea fără drept a datelor de acces în portofelul digital al britanicului, după care ar fi mutat pe ascuns cele 41,69 de criptomonede.

La scurt timp, bărbatul de 48 de ani ar fi menționat că se întoarce în câteva momente cu contractul de vânzare-cumpărare, fără a reveni.

În baza investigațiilor efectuate, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au constatat că volumul integral al criptomonedelor respective ar fi fost fragmentat, prin numeroase transferuri efectuate către diverse portofele digitale. Scopul fragmentării este pierderea urmei monedelor virtuale.

Au fost puse în aplicare 4 mandate de aducere, persoanele fiind conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, în vederea audierii.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale și Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din Poliția Română.

Activitatea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul inspectoratelor de poliție județene Mureș și Prahova. 

În cauză sunt continuate cercetările sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.

La momentul săvârșirii infracțiunilor, prejudiciul cauzat a fost evaluat la aproximativ 2.000.000 de euro. Tranzacțiile direct de criptomonede făcute într-o zonă gri sunt foarte periculoase, pentru că pot apărea țepe ca acestea. Ele sunt preferate de unii pentru că nu sunt înregistrate și nu se mai achită taxe pentru banii obținuți. Britanicul putea să vândă bitcoinii pe platforme legitime, precum Binance, dar atunci sumele fiat obținute puteau fi scoase numai într-un cont bancar, ceea ce presupunea plata impozitelor, care nu sunt mici. Acestea pot depăși 10% din valoarea sumei totale, în funcție de țară.

Comentarii Facebook