Piloții americani le arată românilor avioanele F-16. La Câmpia Turzii este exercițiu comun de zbor

 

Piloții români vor zbura cu avioane de vânătoare americane F-16. Americanii vor urca și ei în bătrânele avioane MiG 21 LancerR.

 

Exercițiul ”Dacian Viper 2014” a început joi, 10 aprilie, la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii.

 

Peste 250 de militari ai Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, cu aeronave F-16, împreună cu aproximativ 200 de militari români, piloți și personal tehnic, cu aeronave MiG-21 LanceR de la Baza 71 Aeriană, participă, în perioada 10-17 aprilie, la acest exercițiu.

 

Începând de joi desfășurăm împreună cu partenerul american exercițiul de cooperare Dacian Viper 2014 privind misiunile comune cu avionul F-16. Executăm atât misiuni în poligoanele Armatei, cât și misiuni specifice de poliție aeriană. Exercițiul este planificat încă de anul trecut, iar la el participă peste 200 de militari români, piloți și personal tehnic și aproximativ 250 de militari ai Forțelor Aeriene ale SUA, de la Baza Aviano din Italia. Un obiectiv important este ca piloții tineri pe care îi avem în baza de la Câmpia Turzii să învețe procedurile și să piloteze, în comun, cu cei americani, avioane F-16, cu dublă comandă, în timp ce piloții americani se vor antrena pe avioanele noastre MiG 21 LanceR. Vor fi cam 8-10 piloți români care vor zbura pe avioanele americane și toți atâția americani care vor pilota aeronavele noastre”, a declarat comandantul Bazei 71 Aeriene Câmpia Turzii, comandor Marian Petruș, citat de Agerpres.

 

Colonelul Christopher Austin, comandantul Escadrilei 510 americană din Aviano, a menționat că au fost aduse 6 aeronave F-16.

 

Exercițiul a fost planificat cu un an în urmă și este un antrenament normal în cadrul NATO. Ne bucurăm să fim la Câmpia Turzii și să ne pregătim împreună cu prietenii noștri români în creșterea interoperabilității. Este un exercițiu în care vor avea loc misiuni de interceptare la care participă avioanele MiG 21 LanceR și F-16”, a menționat Christopher Austin.

Comentarii Facebook