Pictorul Radu-Anton Maier va expune la Cluj-Napoca! Povestea unui artist plecat din țară din cauza comuniștilor

 

Pictorul Radu-Anton Maier, stabilit în Germania după probleme cu regimul comunist, revine la Cluj-Napoca, unde va expune în perioada 3 iulie - 3 august.

 

Radu-Anton Maier - pictor, grafician, desenator și ilustrator, reprezentat de bază al generației explozive din România anilor´ 60 - aparține elitei celor mai importanți artiști plastici din România, cu distincte inflexiuni pe scena artistică internațională. Exponent al postavangardismului românesc, artistul - ca nimeni altul din generația sa - introduce la baza propriului univers artistic semnificante laitmotive onirice și pendulează constant între universuri arhetipale, permanent conturbate de lumi vizionare, care generează adevărate metafore narative.

 

Radu (sub acest nume figurează pe scena internațională) s-a născut în 28 aprilie la Cluj-Napoca și se numără printre ultimii reprezentanți în viață ai promoției 1958 ai Institutului de Arte Plastice ”Ion Andreescu“, actualmente ”Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. De-a lungul a 12 semestre i-a avut ca profesori pe Teodor Harșia, Petre Abrudan și Alexandru Mohi. Dupa terminarea Institutului (1960) Radu Maier devine asistent universitar la catedra de pictură, condusă de Prof. Aurel Ciupe, o personalitate importantă, nu numai în cadrul mai sus-amintitei Academii, ci și implicit în dezvoltarea și consolidarea profesională a tânărului pictor Radu-Anton Maier. În aceeași calitate va lucra periodic și alături de Prof. Corneliu Baba, in București.

 

Cariera artistului va suferi o lovitură percutantă în plin ”dezgheț cultural” al anilor `70, ai secolului trecut: o impresionantă pictură murală, desfășurată pe o lungime de 42 m, executată în holul cinematografului Republica din Cluj-Napoca, este ștearsă și acoperită (peste noapte) cu var din ordinul Regionalei de Partid din acea vreme, ca fiind de inspirație ”burgheză”, cu ”multiple elemente decadente”, ”profund dușmănoase clasei muncitoare”. Radu părăsește țara în semn de protest și se stabilește definitiv la München, în Germania.

 

Pictorul român devine cunoscut atât printr-o participare sistematică la expozițiile internaționale din întreg spațiul de limbă germană (Germania-Austria-Elveția), cât și prin masiva prezență în SUA, în special la New-York, în celebra Lincoln-Gallery.

 

Radu va relua legăturile cu România abia după 1990 și va expune periodic în muzeele și galeriile de artă din întreaga țară. La Cluj a avut cel puțin 6 expoziții personale, dintre care majoritatea la Muzeul Național de artă din Cluj - evenimente artistice culminate în 1999 cu decernarea titlului de Cetătean de Onoare al Municipiului Cluj-Napoca, ”pentru meritele sale la sporirea renumelui și prestigiului plasticii clujene și românești în lume”. A fost prezent și la Muzeul ”Bruckental“ din Sibiu (2001), de asemenea interesat de pictura lui Radu. La București în incinta Casei Predescu (2006) și în repetate rânduri - în sălile galeriei ”Frezia“ din Dej este prezent cu mai multe expoziții personale, încadrând cele mai semnificative lucrări ale artistului. Un număr reprezentativ de tablouri ale pictorului clujean se află în galerii și muzee din întreaga lume.

 

După 1990, ancorat activ în viața culturală bavareză, pictorul stabilește solide punți culturale între Germania și România, implicit între Ardeal și Bavaria și întreține excelente legături cu Consulatul General Român din Munchen. În Galeria RaduArt organizează mai multe expoziții personale și de grup, se angajează în intensificarea conexiunilor și în descoperirea similitudinilor între comunitatea sașilor, a ungurilor, șvabilor și bineînțeles a românilor din Transilvania, organizând deja o serie de expoziții cu o tematică corespunzătoare, incluse în poiectul artistic ”Kunstler aus Siebenburgen”. 

 

Ținând seamă de sistematica prezență a artistului, după 1990, pe scena românească a artelor plastice, implicit cea clujeană, Radu este considerat în continuare o verigă importanta în dezvoltarea relațiilor dintre artistii din Germania și România, Ardeal și  Bavaria. 

 

Galeria de artă RaduArt, înființată în anul 2009 împreună cu soția sa Dr. Svetlana Maier, care promovează opera artistului pe plan internațional, oferă consumatorului de artă contemporană - începând cu 20 aprilie 2014 - o paletă largă de lucrări din toate perioadele de creație ale artistului.

 

Consulatul General Român din München va vernisa în 23 mai 2014 expoziția personală ”Radu. Große Retrospektive“ (23 mai - 15 iunie 2014) în galeria de artă a Consulatului. 

 

O expoziție personală va avea loc în perioada 03 iulie - 03 august 2014 la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Seria evenimentelor culturale va fi continuată atât în România cât și în Germania cu acțiuni similare.

 

Galeria Raduart a fost înființată în anul 2010 de către Radu-Anton Maier și Dr. Svetlana Maier. Ea constituie un centru internațional de artă contemporană, cu precădere pictură, grafică și sculptură. 

 

În centrul activitatii ei se afla promovarea lucrarilor pictorului de origine română Radu-Anton Maier (nume de artist RADU) pe plan internațional. Pe lângă aceasta ea reprezintă o platformă de afirmare a tinerilor artiști încă neconsacrați.

 

 

 

Comentarii Facebook