Miercuri 30 Noiembrie

Petiție pentru prelungirea vacanței elevilor până în 9 ianuarie 2022. AICI poți semna petiția


Părinții cer prelungirea vacanței elevilor până în 9 ianuarie, pentru toți elevii. Ceea ce se întâmplă acum este o bătaie de joc. Elevii din gimnaziu, liceu sau școlile profesionale au vacanță numai o săptămână, adică extrem de puțin.

Prin această petiție cerem Ministerului Educației să extindă vacanța de iarnă până în 9 ianuarie 2022 pentru toți elevii (deci și pentru cei din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal).

Momentan, conform ultimului ordin de ministru, vacanțele elevilor sunt planificate astfel:

- vineri, 24 decembrie 2021 — duminică, 2 ianuarie 2022 (!!), vacanță pentru toate clasele din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal;

- vineri, 24 decembrie 2021 — duminică, 9 ianuarie 2022, vacanță pentru grupele/clasele din învățământul preșcolar și primar”, se arată în petiția de pe Declic.ro.

Prelungirea vacanței până în 9 ianuarie 2022 ajută la sănătatea elevilor

Inițiatorii acesteia aduc în sprijinul lor Convenția asupra Drepturilor Copilului, adoptată de ONU în 1989, care spune că ”fiecare copil are dreptul la odihnă şi la timp liber, dreptul de a participa la jocuri şi la activităţi recreative proprii vârstei sale; fiecare copil are dreptul la protecție împotriva oricărei forme de exploatare; fiecare copil are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge și de a beneficia de serviciile medicale și de recuperare necesare pentru asigurarea realizării efective a acestui drept; fiecare copil are dreptul de a beneficia de un nivel de trai care să permită dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală și socială; fiecare copil are dreptul să crească alături de părinții săi”.

Argumentele pentru care ministerul trebuie să prelungească vacanța tuturor elevilor

Există familii în care un copil este în ciclul gimnazial, iar celălalt este în ciclul primar. Conform ordinului actual de ministru, ei ar avea vacanțe diferite (primul până în 3 ianuarie, celălalt până în 9 ianuarie), ceea ce îngreunează planificarea activităților în familie. Revenirea la vacanța unitară de iarnă pentru toți copiii ar rezolva această problemă.

Finalul de semestru este dificil pentru elevi, fiind încărcat cu teste, teze, lucrări, proiecte, referate - toate într-un ritm alert, cauzat de durata scurtă a semestrului. Așadar, o vacanță cu timp suficient pentru odihnă și recreere, fără teme, ar fi extrem de benefică.

Extinderea vacanței de iarnă pentru toți copiii până în 9 ianuarie 2022 ar permite acestora să petreacă mai mult timp în aer liber, practicând sporturi de iarnă, pentru îmbunătățirea sănătății fizice și psihice.

Există familii care și-au planificat de mult timp excursii pentru ianuarie 2022 (au și plătit avans) . Acordarea dreptului la vacanță unitară de iarnă le-ar permite acestora să beneficieze de excursiile pe care deja și le-au programat. Altfel vor pierde atât banii plătiți deja, cât și zilele de concediu pentru care au muncit întreg anul.

În octombrie 2021 elevilor din sistemul public le-a fost impusă o vacanță de două săptămâni, pe când cei din sistemul privat au putut să își continue studiile în sistem online. Acest lucru a avut ca efect modificarea structurii semestrului și realizarea activităților de evaluare în perioada sărbătorilor de iarnă, care astfel, în loc să fie pentru odihnă, deconectare şi celebrare religioasă sau în familie, s-a transformat într-o perioadă de stres şi de oboseală, atât pentru copii, cât şi pentru părinţii lor. Această decizie a guvernului a creat o inechitate inutilă față de elevii din sistemul public, care nu a făcut decât să accentueze și mai mult lipsa de socializare și de activităţi tipice copilăriei ce exista deja din pricina pandemiei”.

Semnează petiția AICI

Comentarii Facebook