Miercuri 24 Aprilie

Petiție - Cursuri de prim ajutor în școli, urgent! Declic: „Este strigător la cer că o fetiță tocmai a murit după ce s-a înecat la școală cu un jeleu”


Comunitatea Declic a redactat o petiție prin care solicită introducerea de cursuri de prim-ajutor în școli. Decizia vine după ce o fetiță de doar 14 ani din Cluj a murit după ce s-a înecat la școală cu un jeleu. Specialiştii în prim ajutor spun că dacă profesorii ştiau să efectueze manevra Heimlich, copila ar fi fost salvată. 

Petiția se adresează ministrei Educației, Ligia Deca, iar până la această oră a fost semnată de peste 1.500 de persoane, din cele 2000 de semnături.

Este strigător la cer că o fetiță tocmai a murit după ce s-a înecat la școală cu un jeleu, pentru că nimeni n-a știut să-i facă, la timp, manevra Heimlich”, au punctat cei de la Declic pe pagina de Facebook.

De ce este important?

Fără cursuri de prim ajutor în școli, orice copil care are un accident, riscă să și moară. 95% dintre persoanele din România care intră în stop cardio respirator mor, pentru că majoritatea covârșitoare (80%) a celor din jur nu știu să acorde primul ajutor. [2]

Manevrele de prim ajutor fac diferența dintre viață și moarte. Pentru a pregăti cetățeni capabili să salveze vieți, alte țări au introdus cursuri periodice de prim ajutor încă din școală. La fel trebuie să se întâmple și în România.

În România există doar un curs opțional de Educație pentru Sănătate, la care participă mai puțin de 10% dintre actualii elevi, viitori adulți. De aceea, solicităm ministrei Educației să ia măsuri urgente pentru a introduce cursuri de prim ajutor în școli. O poate face imediat, prin noile Legi ale Educației, care acum se află în plină dezbatere parlamentară.

Manevrele de prim ajutor salvează vieți, dar pentru asta trebuie învățate, chiar de pe băncile școlii. Semnează petiția!

***

Note:

[1] Hotnews.ro: Fata de 14 ani din Cluj care s-a înecat cu un jeleu la școală a murit la spital

[2] csid.ro: 8 din 10 români nu știu să acorde primul ajutor în caz de stop cardiorespirator”, a transmis Declic.

Daca sunteți de acord, semnați petiția aici.

Comentarii Facebook