Joi 6 Octombrie

Peste 40 de tone de vegetație colectate de pe Someșul Mic și lacurile din Gheorgheni FOTO


Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Someş-Tisa transmite că în această perioadă desfășoară operațiuni de îndepărtare a vegetației acvatice din râul Someșul Mic și din lacurile din Gheorgheni, cu ajutorul utilajului amfibiu. 

Până la momentul actual, au fost colectate aproximativ 40 de tone de vegetație acvatică, în amonte de Podul Garibaldi și din lacul 1 situat în cartierul Gheorgheni.

De asemenea, primăria municipiului Cluj-Napoca, în calitate de administrator al lacului din cartierul Gheorgheni, a solicitat sprijinul pentru îndepărtarea vegetației acvatice, în scopul reducerii gradului de eutrofizare (fenomen constând în înmulțirea excesivă a algelor).

Intervențiile vor continua și în perioada următoare, în funcție de conditiile hidrometeorologice, cât și  de programul de uzinare al acumulărilor din amonte. Debitul optim pentru a fi posibilă intervenția utilajului amfibiu pe râul Someșul Mic este de până la 10 metri cubi pe secundă.

Speciile de macrofite acvatice existente de-a lungul râului Someșul Mic sunt plante hidrofite perene, a căror dezvoltare este favorizată de perioadele cu temperaturi ridicate specifice sezonului cald. Acestea apar și se dezvoltă excesiv în zonele cu viteze şi adâncimi reduse ale apei.

Răspândirea rapidă şi abundentă a acestor plante este cauzată în mare parte de tipul de înmulţire, realizat în principal pe cale vegetativă, prin înrădăcinarea fragmentelor de macrofite. Aceste fragmente cu muguri pot fi transportate de curenţii de apă la distanţe considerabile.


Comentarii Facebook